Kung Fu Chang: Motivatiebrief vereist

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
24/02/2013
Zelfontplooiing vloeit voort uit hard werk. Met deze gedachte komen de leden van Kung Fu Chang elke week samen om de Chinese krijgskunst te beoefenen. De club draait zodanig goed dat nieuwelingen een selectieprocedure moeten doorstaan.

Zelfontplooiing vloeit voort uit hard werk. Met deze gedachte komen de leden van Kung Fu Chang elke week samen om de Chinese krijgskunst te beoefenen. De club draait zodanig goed dat nieuwelingen een selectieprocedure moeten doorstaan.

"Kungfu is een gevechtskunst die bestaat uit allerhande bewegingen die een gevecht voorstellen," legt Drini Kelmendi (23) uit, die al bijna achttien jaar lid is van Kung Fu Chang. "Naast het slaggedeelte worden ook verdedigings- en immobilisatietechnieken aangeleerd. Al bestaat de filosofie van kungfu eruit dat je eerder moet verdedigen dan aanvallen. Veel meer dan zelfverdediging is het een levensfilosofie. Je moet de confrontatie altijd uit de weg proberen te gaan."

Kung Fu Chang viert in september zijn dertigjarige verjaardag in gemeenschapscentrum De Pianofabriek. De lessen zijn gebaseerd op de traditionele stijlen die meester Chang Dsu Yao invoerde in Europa. Dat betekent dat op maandag (19 tot 20 uur) en vrijdag (20 tot 21.30 uur) na een traditionele en intensieve opwarming aan de Lu wordt begonnen. "Daarbij worden bewegingen uitgevoerd die een gevecht simuleren. Het zijn eigenlijk basisbewegingen die altijd terugkomen. Vergelijkbaar met de kata bij karate. De variaties op die basisbewegingen zijn eindeloos. Huiswerk wordt dus aangemoedigd, en is zelfs nodig als je echt wil groeien."

Gevechten komen bij Kung Fu Chang niet echt voor. Al bestaat met Sanda wel een variant die zich beter leent tot gevechten van man tot man. "Wij concentreren ons eerder op de technieken en het halen van de gordels. Al blijven we na de gewone training met een groepje zwarte gordels altijd wat langer om aan Sanda te doen," stelt Kelmendi.

Rotte appels
De lessen gaan in opperste concentratie door, in het begin is er weinig interactie. Bij het aanleren van de technieken worden koppeltjes gevormd, en dan valt toch wat geroezemoes te horen. Maar discipline is altijd vereist. "Kungfu leert discipline aan, net als mentale controle over jezelf. Iemand die ver geraakt in kungfu doet dat meestal ook in het leven. Bij onze zwarte gordels zitten heel wat mensen die hoge studies hebben gedaan, of die succesvol zijn in andere levensdomeinen. De diversiteit onder onze leden is vrij groot. De club bestaat uit een vijftigtal volwassenen en een veertigtal jongeren onder zestien jaar."

Toetreden tot Kung Fu Chang is niet zo eenvoudig. De club geniet een goede naam, en trekt dus heel wat gegadigden aan. Zoveel dat een selectiesysteem is ingevoerd. "Mensen die zich willen inschrijven moeten een motivatiebrief en een foto opsturen, en komen daarna op gesprek bij de meester. Zo kunnen we inschatten of iemand de juiste instelling heeft."

In ruil krijgen de leden toegang tot een goeddraaiende club met een aardig niveau. In die richting willen ze in de Pianofabriek blijven evolueren. "We proberen het niveau van de lessen steeds op te voeren, en willen de club nog beter structureren. Via de selectieprocedure willen we de mogelijke rotte appels buitenhouden. Zodat we de goede sfeer kunnen behouden."

www.kungfuchang.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni