De organisator van de Memorial Van Damme, Wilfried Meert, heeft het plan om zijn atletiekmeeting in een ander stadion te laten plaatsvinden – binnen of buiten Brussel – laten varen: de Memorial kan enkel voortbestaan in het Koning Boudewijnstadion. Volgens Meert gaan de besprekingen met de politici de goede kant op, maar de Stad Brussel blijft bij het voornemen om het Koning Boudewijnstadion af te spreken, en zou de Memorial liever uit de Stad Brussel zien verhuizen.
Memorial kan enkel voortbestaan in Boudewijnstadion: 'Eigen stadion bouwen veel te duur'
H et probleem is bekend: Er komt een nieuw voetbalstadion op parking C, zonder atletiekpiste. De Stad Brussel wil het Koning Boudewijnstadion afbreken en er woningen in de plaats zetten, waardoor de Memorial Van Damme geen thuishaven meer zou hebben.
Capaciteit 50.000 toeschouwers
In de aanloop naar de vorige editie van de Memorial dreigde Wilfried Meert er nog mee om Brussel te verlaten. Maar dat plan is niet realistisch: “Geen enkel stadion in ons land kan onze meeting met 50.000 toeschouwers dragen, en er zelf eentje bouwen is veel te duur. De Memorial kan enkel in het Koning Boudewijnstadion voorbestaan. Als dat niet kan, moeten we onze licentie teruggeven aan de internationale atletiekfederatie.”
Sinds enkele maanden is er een werkgroep op zoek naar een oplossing. Daarin zitten mensen van de Memorial, de Stad Brussel, het Brussels Gewest, het BOIC en de Atletiekbond. Meert merkt nu meer goodwill dan enkele maanden geleden. Een keuze om het Koning Boudewijnstadion te behouden, hoeft er volgens Meert niet per sé eentje te zijn voor de Memorial Van Damme alleen: “Men kan er een state-of-the-art stadion van maken, met plaats voor atletiek, maar bijvoorbeeld ook voor rugby. Onder de tribunes kunnen andere sporten zoals basketbal, volleybal of judo perfect hun plaats vinden”, aldus Meert.
Strakkere deadline
Daarmee zou de Stad tegemoetkomen aan een andere nood. Basketbalclub Basic-Fit Brussels droomt al langer van een grotere zaal dan de omnisportzaal in Neder-Over-Heembeek. Schepen van Sport Alain Courtois (MR) lanceerde in 2014 de piste om die zaal te bouwen op de terreinen van tennisclub Primerose, aan de voet van het Atomium. “Een zaal onder het Koning Boudewijnstadion is veel goedkoper en eenvoudiger,” aldus Meert.
Als de atletiek haar zin krijgt, liggen er op termijn twee mastodonten van sportstadions op nog geen kilometer afstand van elkaar. Voor Meert is dat geen probleem: “Het ene stadion is voor Koning Voetbal, maar er zijn ook heel wat mensen in andere sporten geïnteresseerd.”
Een akkoord is er nog niet, maar Meert is niet gehaast: “De voetbalbond heeft een strakkere deadline dan wij. Er is ons beloofd dat we tot 2020 kunnen blijven waar we zijn. Zolang er geen bulldozers voor de gevel staan, ben ik gerust.”
'Financiële redenen'
De Stad Brussel drukt de hoop van Meert al snel de kop in. "Het is steeds duidelijk gebleken dat het onmogelijk is voor de Stad om 2 stadions te behouden op het Heizelplateau, vooral om financiële redenen. De redenen hiervoor werden in de werkgroep meerdere malen uitgelegd en aanvaard", zeggen schepenen Philippe Close (PS) en Alain Courtois (MR) in een persbericht. Ze vragen om de werkgroep verder te laten werken.
Courtois en Close zien de Memorial liever verhuizen: "De Stad maakte steeds duidelijk dat ze onmogelijk alle sportieve elementen van nationaal karakter alleen kan dragen, en dat er dus naar andere mogelijkheden en pistes moet worden gekeken, samen met bijvoorbeeld het Gewest."
Eurostadion
Lees meer over: Sport , Eurostadion
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.