Micheline en haar wasmachine: 'Ik ben anti-Anderlecht'
'Ik was conciërge in de Steenbeukstraat, hier vlakbij. Een lokale agent kwam me vragen of het me niet interesseerde conciërge te worden van een voetbalveld. Dat was voor mij een vreemde wereld."
"In juni 1970 begon ik. Vandenborre was toen voorzitter. Sindsdien heb ik er al zes of zeven gediend. Union stond nog in eerste klasse en Guy Thys (later succesvol bondscoach, FM) was trainer. Ik heb ze onlangs geteld: in al die tijd zijn er 27 trainers gepasseerd. Met niemand heb ik ooit problemen gehad. Ze zullen mijn werk appreciëren, zeker?"
Werken heeft Micheline Loose (63) al veel gedaan. Kleedkamers schrobben, recepties voorbereiden, burelen poetsen. "Mijn voornaamste taak is de was. Alle uitrustingen van de eerste ploeg en de reserven doe ik. De wasmachine draait hier van 's ochtends tot 's avonds, de hele week door. Zeker nu er met de komst van de Italiaanse investeerders tweemaal per dag geoefend wordt. Dat zijn telkens twee volledige uitrustingen. Dat betekent overuren maken, want 's anderendaags moet alles netjes zijn."
750 kilo poeder
"Twee tot drie keer per seizoen leveren ze tien zakken waspoeder van 25 kilo. Per ploeguitrusting moet de machine vijf keer draaien. Een wastrommel van 7 kilo en een droogmachine. De droogmachine is al 33 jaar, de wasmachine werd na 30 jaar vervangen. Ze dateren nog van toen Georges Heylens trainer was. Dat was de beste periode die ik hier had. Een strenge maar toffe trainer en een superploeg. Toen zat hier nog 9.000 man in de tribunes. En ze kregen waar voor hun geld."
"Ik heb Union gezien in eerste, tweede, derde en vierde klasse. Het ene jaar is het andere niet. Maar ik heb het altijd fijn gevonden. Het is nu misschien allemaal wel wat agressiever geworden, zowel op als rond het veld. De supporters ook. Die willen zich met alles moeien. Dat vind ik niet oké. Anderzijds: een club, dat zijn de supporters. Een club zonder fans leeft niet. Recent speelden we een oefenpartij op FC Brussels. Hen daar horen roepen en zingen, veel harder dan die van Daring, dat maakt me vrolijk."
Loose heeft van voetbal leren houden, vooral via een sjottende zoon. "Patrick heeft op Union al zijn jeugdreeksen gedaan en speelde drie matchen met de A-ploeg. Dus ja, ik ken intussen ook al iets van voetbal. Ik juich om goals, sakker op foute passes en kaffer ook wel eens een arbiter uit. Enkel op de tribune, want ik moei me niet. Maar ook tijdens de match draait er gewoon een wasmachine."
In haar waslokaal heeft Loose een paar posters van Standard Luik hangen, en van een robuuste basketter. "Jawel, ik supporter ook voor Standard. Eigenlijk ben ik vooral anti-Anderlecht. Met basketbal hou ik me ook bezig. Samen met mijn man steek ik een handje toe bij Royal Canter in Schaarbeek."
"Op Union werk ik als betaalde, gemeentelijke kracht. Op 1 januari 2011 moet ik met pensioen, maar voorzitter Willy Michielsen heeft al gevraagd of ik blijf. Natuurlijk wil ik dat! Een club heeft vrijwilligers nodig. Zoals Fernand Degimbe, al zo lang ploegafgevaardigde."
"Zelf heb ik al twee keer mijn C4 gekregen, telkens toen de club in financiële problemen zat. Maar 's zondags stond ik hier wel paraat om mee te helpen. Twee keer ontslagen, maar nooit helemaal weg."
Het nieuwe seizoen start voor Union SG op 19 augustus met een derby tegen White Star Woluwe. Aftrap in het Dudenpark om 20 uur.
Lees meer over: Sint-Gillis , Sport
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.