| Huidige wereldkampioen wielrennen Remco Evenepoel

Paleis of Atomium? Symbolische finish van WK wielrennen staat in de sterren geschreven

JB
© BRUZZ
13/04/2023

De kans is groot dat het WK wielrennen in 2030 voor het eerst naar Brussel komt, net wanneer (en omdat) België dat jaar zijn tweehonderdste verjaardag viert. Dat zet de deur open voor een parcours met een symbolische aankomst in de hoofdstad na een doortocht in de drie gewesten.

“Brussel is niet zo plat als een pannenkoek.” De premier liet het tijdens de lancering van de Brusselse kandidatuur voor het WK wielrennen in 2030 al uitschijnen: een (mogelijke) strijd om de regenboogtrui op Brussels grondgebied zal wellicht niet uitgevochten worden op een biljartvlak parcours.

Het uitstippelen van het traject ligt op het bord Flanders Classics, het geesteskind van Wouter Vandenhaute dat belangrijke wielerwedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Omloop het Nieuwsblad organiseert.

Flanders Classics heeft bovendien al ervaring met de organisatie van een WK wielrennen, namelijk dat in Leuven in 2021, toen in tandem met sportbedrijf Golazo. Daar zou Vandenhaute het idee voor een WK-editie in Brussel blijkbaar in het oor van burgemeester Philippe Close hebben gefluisterd.

"Misschien verrast de organisatie wel met een finish op de aangrenzende Tervurenlaan, net door de sterke link van het Jubelpark met het vaderland"

Mosterd bij grand départ?

Of een eventueel WK in Brussel zich net als toen zal afspelen op een heuvelachtig parcours dat op het lijf geschreven staat van punchers met snelle benen, genre Julian Alaphilippe of Wout van Aert, lijkt waarschijnlijk.

Zo gaat een passage over de Muur van Geraardsbergen (geschrapt in de Ronde van Vlaanderen) of het heuvelachtige Pajottenland over de tongen. Het is immers aannemelijk dat er een aanloop door Vlaanderen en Wallonië komt vooraleer de finale in Brussel zal afgehaspeld worden in lokale rondjes.

Qua aankomstlijn lijkt de omgeving rond de Heizelvlakte dan weer over heel wat troefkaarten te beschikken, door de aanwezigheid van brede lanen, de nodige faciliteiten voor een persruimte en vipdorp, en een podiumbeeld met de bollen van het Atomium als achtergronddecor.

Maar ook de licht hellende Koninklijke Parklaan, aan het nabijgelegen koninklijk paleis in Laken, heeft goede papieren om dienst te doen als finish.

Vier jaar geleden kwam daar de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk aan, daags na Le Grand Départ in Brussel. Toen deden de renners overigens zowel de Muur van Geraardsbergen als het Pajottenland aan.

Of een (gedeeltelijke) copy-paste van die etappe op tafel ligt, is giswerk. Ook een parcours dat inspiratie haalt uit dat van de Brussels Cycling Classic, een andere koers die in de portefeuille zit van Flanders Classics, lijkt een mogelijkheid.

Daar trekken de renners via de heuvelzone in de Vlaamse Ardennen, het Pajottenland en het westen van Brussel naar de Houba de Strooperlaan, vlakbij de Heizel en het Atomium.

Peloton onder triomfboog Jubelpark tijdens Tour de France 2019

Jubelpark

Nog een trekpleister die de parcoursbouwer waarschijnlijk met stip heeft aangeduid, is het Jubelpark. Ook daar passeerde de Tourkaravaan tijdens die koninklijke etappe in 2019, met spectaculaire shots van het peloton onder de triomfboog als gevolg.

Misschien verrast de organisatie wel met een finish op de aangrenzende Tervurenlaan, net door de sterke link van het Jubelpark met het vaderland: het werd aangelegd om de vijftigste verjaardag van België te vieren, is eigendom van de federale overheid, ligt op het grondgebied van hoofdstad Brussel en ook de Europese wijk is niet veraf.

Tegelijkertijd ligt het Jubelpark ook gevoelig, want de triomfboog kwam er dankzij het Belgisch kolonialisme en er staan ook relicten die verwijzen naar ons koloniaal verleden.

Flanders Classics houdt de lippen voorlopig stijf, “aangezien de toekenning nog dient te gebeuren”. Ook bij de stad Brussel wil schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo-Groen) het achterste van zijn tong nog niet laten zien.

Pole-position

Of de Brusselse kandidatuur inderdaad verzilverd wordt, weten we wel al vrij snel. Op het komende WK wielrennen in Glasgow – dit jaar uitzonderlijk in augustus – wordt bekendgemaakt waar de edities van 2028, 2029 en 2030 neerstrijken.

De wereldkampioenschappen van 2024 tot en met 2027 liggen al vast en worden respectievelijk gereden in Zürich in Zwitserland, Kigali in Rwanda, Montréal in Canada en Haute-Savoie in Frankrijk.

Het lijdt alvast weinig twijfel dat de Brusselse kandidatuur in pole-position ligt.

Dat komt niet alleen door de timing (in 2030 blaast België tweehonderd kaarsjes uit), maar ook door de historische verwevenheid van ons land met de wielersport, het feit dat het WK wielrennen nog nooit plaatsvond op Brusselse bodem en de ijzersterke Belgische reputatie in het internationale wielertoneel als het op de organisatie van wielerwedstrijden aankomt.

Het is bovendien momenteel met een vergrootglas zoeken naar tegenkandidaten. “Ik heb daar in ieder geval geen weet van”, zei Vandenhaute nog tijdens de bekendmaking van de kandidatuur woensdag.

Wat is volgens u de beste plek in Brussel om de finishlijn van het WK wielrennen 2030 te trekken? Drop hieronder uw suggesties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni