Patrick Thairet wil geest RWDM terug tot leven wekken

Tim Schoonjans
11/03/2013
Patrick Thairet (52) is een clubman in hart en nieren. Met 394 officiële matchen voor RWDM was hij jarenlang het uithangbord van de vergane glorie. Samen met Michel De Wolf wil hij de voor sommigen vier magische letters terug tot leven brengen. Maar de werkomstandigheden zijn niet van de poes.

"I k had als jeugdspeler snel het Molenbeekse virus te pakken," vertelt de Brusselaar. "In 1969 zette ik mijn eerste stappen bij Daring, en ik heb het Edmond Machtensstadion pas in 1995 verlaten. Wij dachten niet aan transfers, het sportieve primeerde op het financiële. Vandaag is dat omgekeerd."

Thairet beleefde in Molenbeek heel wat hoogtes en laagtes. Hij herinnert zich vooral zijn eerste match als twintigjarige in het Astridpark van rivaal Anderlecht. Ook zijn eerste doelpunt, een paar weken later op Standard, staat in zijn geheugen gegrift. Net als het jarenlang knokken om in de hoogste klasse te blijven. "Ik heb een achttal seizoenen tegen degradatie gevochten. Dat is uiteraard minder plezant, maar het maakte van ons wel een hechte groep die voor zijn club vocht. In die periode was ik zeker geen publiekslieveling. Want het zijn niet de spelers die het langst blijven die bewierookt worden. Ik had veel supporters maar ook heel wat critici. En die hun stem klinkt altijd net iets luider."

De Brusselaar was niet alleen op het veld actief voor zijn club. Tijdens zijn spelerscarrière werkte hij ook tien jaar als technisch directeur voor de jeugdschool, en hielp RWDM mee aan het imago van een club die jongeren een kans geeft. De stap naar het trainerschap was dan ook klein. In die periode beleefde Thairet het verdwijnen van de club van dichtbij. "In 2001 nam ik het roer over van Ariël Jacobs, en promoveerden we naar eerste klasse. Maar onze ploeg was niet sterk genoeg, en ik werd het kind van de rekening. Met een zevental nieuwe spelers heeft Emilio Ferrera de ploeg dan wel in eerste gehouden, maar de geest van RWDM was op dat moment al aan het verdwijnen. Een jaar voordien hadden de bestuurders de kans gekregen om de club terug op te bouwen. Sportief was dat ook gelukt, maar wanbeheer betekende het einde van RWDM."

Steun Kompany
Na passages bij Olympic Charleroi, La Louvière en Heppignies belandde Thairet in 2009 terug in Molenbeek. Hij ging aan de slag als reservetrainer van FC Brussels, maar kwam snel in aanraking met sterke man Johan Vermeersch. "Na een seizoen is Vermeersch me koudweg komen zeggen dat mijn positie om financiële redenen werd geschrapt. Dat was een vrij harde klap, maar ik heb gelukkig bij FC Kosova in tweede provinciale een nieuwe uitdaging gevonden. Tot mijn voormalige ploegmaat Michel De Wolf me gecontacteerd heeft. Ik had de ambitie om hoger te trainen en mijn RWDM-verleden zal wellicht een rol gespeeld hebben in zijn keuze. Ik heb nog steeds een sterk RWDM-imago."

Afgelopen zomer startte Michel De Wolf het project van Bleid-Molenbeek op. Door de korte inloopperiode is de club structureel en sportief nog steeds in volle opbouw. Daardoor staat hij troosteloos laatste in derde klasse B. "Het is moeilijk werken. Onze resultaten zijn ontgoochelend, en een deel van de kern is te zwak. Die kern naar volgend seizoen toe versterken, is het voornaamste. Als we volk willen lokken, moet er een ploeg op het veld staan. De supporters zullen niet enkel voor het project blijven komen. Volgend seizoen zullen we normaal gezien RWDM heten, en het clublogo gebruiken. Daarover willen we een overeenkomst sluiten met Remy Poussart, die beide bij het faillissement heeft gekocht."

Thairet tekende eind 2012 voor 2,5 jaar, en zegt ook bij een degradatie naar vierde klasse te blijven. Ondanks de moeilijkheden gelooft hij in het project van Michel De Wolf. Volgens de trainer zou het Brusselse voetballandschap een metamorfose kunnen ondergaan. "Alles zou eenvoudiger zijn als we konden samenwerken met Brussels, maar dat ligt gevoelig. Wij hopen alvast volgend seizoen onze thuismatchen in het Edmond Machtensstadion te spelen, om beurten met Brussels. We moeten alleszins een stadion en trainingscentrum vinden. Want nu trainen we 's avonds om acht uur op de Sippelberg. Bovendien moeten we de jongerenploeg, die we vanaf volgend seizoen moeten hebben, kunnen huisvesten."

"Momenteel liggen de gesprekken over een fusie stil. Er zijn vandaag drie entiteiten (Bleid-Molenbeek, FC Brussels en White Star Woluwe, red.). Dat is minstens een teveel. Of zelfs twee. Een fusie kan dat probleem oplossen. Want er is, naast Anderlecht, plaats voor een tweede grote Brusselse club."

Enige tijd geleden werd Vincent Kompany genoemd als mogelijk geldschieter. Volgens Thairet is die piste nog steeds concreet, al zou de speler van Manchester City vooral willen investeren in de jongeren, bijvoorbeeld in de vorm van een opleidingscentrum. Maar dat zal nog eventjes op zich laten wachten. Intussen dromen heel wat Brusselaars van de terugkeer van de voor hen vier magische letters op het hoogste niveau. "Begin jaren zeventig is de oprichting van RWDM veel gemakkelijker verlopen door de goede samenwerking tussen L'Ecluse, Mabille en Goris. Ik hoopte even dat de geschiedenis zich zou herhalen, maar ik vrees ervoor. We willen gewoon een nieuw RWDM creëren. Met Belgen en Brusselaars allerhande, zolang ze maar voor hun club vechten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni