Ritterklub Jette: Voetballen met een strijdershart
"In de beginjaren van de club hebben we nog onder het toezicht van de rijkswacht gespeeld," legt voorzitter Joris Van der Borght (79) uit. "We waren met de club begonnen omdat we ons als Vlamingen in het Brusselse voetbal het vijfde wiel aan de wagen voelden. Dat viel niet overal in goede aarde, want men zag ons, onterecht, als extremisten. Nu, dat stond onze groei niet in de weg: vandaag hebben we meer dan driehonderd leden."
Ondanks de moeilijke beginjaren is Ritterklub bij zijn principes gebleven. De club is nog altijd uitgesproken Nederlandstalig, en dat blijkt voor vele ouders een belangrijke vereiste te zijn. "We werken ook samen met Nederlandstalige scholen. Hun leerlingen kunnen bij ons de taal al sportend nog beter onder de knie krijgen. Verwijten krijgen we nu niet meer naar ons hoofd geslingerd (lacht). Ik ontmoet wel af en toe bestuursleden van ploegen waartegen ik vroeger nog heb gespeeld. Zij noemden ons tijdens onze beginjaren flaminganten, maar als je hen daar vandaag mee confronteert, blijken ze opeens een kort geheugen te hebben."
En nu nog de kantine
De taalstrijd verschoof in de loop van de jaren 1980 naar de achtergrond door de zoektocht naar een eigen stek. Jarenlang veroorzaakten allerhande omstandigheden uitstel - of het nu om een verdwenen dossier of beschermde muizen ging. Vandaag beschikt Ritterklub eindelijk over een eigen synthetisch terrein, en binnenkort wordt er begonnen met de bouw van hun kantine. "Dat zal ons een boost geven," vervolgt de voorzitter. "We hebben heel wat zaken moeten uitstellen omdat we niet over eigen infrastructuur beschikten. Zo toonde een groep dames een paar jaar geleden interesse om een vrouwenploeg op te richten, maar dat is dus niet doorgegaan. Ik hoop dat de bouw van de kantine in de loop van deze maand kan beginnen, om tegen september klaar te zijn. We hebben alvast al heel wat plannen, zoals jonge trainers opleiden."
Het synthetisch veld is een belangrijk instrument om de jeugdschool verder te ontwikkelen. Ritterklub heeft jongeren uit alle windrichtingen rondlopen, een typisch Brussels publiek, en wil hen laten doorgroeien naar de eerste ploeg. "Die eerste ploeg krijgt bij ons geen voorrang. Let wel, als ze promoveren, is dat uiteraard mooi meegenomen, maar we zetten geen druk. Het belangrijkste is de jongeren te laten voetballen in een echte Vlaams-Brusselse sfeer."
"Kameraadschap, zo zou ik de sfeer bij ons in één woord omschrijven. De eerste ploeg verdient - op een kleine vergoeding na - geen geld, maar de spelers blijven bij ons voor de ambiance. Na de match rustig met de vrienden een pint pakken en genieten van de zondag, daar doen ze het voor."TS
www.ritterklub.be
--------------------------
Ritterklub, Jette
--------------------------
Ritterklub, "voetballen in een kameraadschappelijke, typisch Vlaams-Brusselse sfeer".
--------------------------
© MARC GYSENS
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.