RSC Anderlecht gaat voetballertjes in China opleiden. De Chinese clubs kijken met groot ontzag naar de Rode Duivels en hopen met de Brusselse expertise ook zo'n talentrijke spelers te ontwikkelen. Paars-wit ziet zijn kans schoon om de grootste talenten naar Anderlecht te loodsen en er zijn ook lucratieve voordelen.
RSC Anderlecht gaat Chinese voetballertjes opleiden
De Chinezen worden helemaal wild van de internationale exploten van Romelu Lukaku, Vincent Kompany en Youri Tielemans. Acht Rode Duivels uit de laatste Belgische selectie passeerden via de Anderlechtse jeugdopleiding: RSCA kan met betrekking tot talentontwikkeling serieuze adelbrieven voorleggen. En dat is ook de Chinezen niet ontgaan.
'Ajax en Benfica inhalen'
China is een voetbalreus op lemen voeten. In de competitie gaan miljoenen rond en er spelen ook grote namen als Yannick Carrasco en tot voor kort ook Axel Witsel. Maar de voetbaltraditie en de topspelers van eigen bodem ontbreken. Van jeugdopleiding hebben de Chinezen namelijk weinig kaas gegeten. De Chinese overheid hoopt in 2030 het WK te organiseren, en dan moet een blamage vermeden worden. Sterker nog, China ambieert de wereldtitel.
Daarom gaan de Chinese clubs te rade bij Europese clubs. Zo klopte topclub Guangzhou R&F aan bij de gerenommeerde jeugdschool van Ajax. Ook onder meer Benfica zette een opleidingspoot op in China. Anderlecht volgt hun voorbeeld. "We kunnen Ajax en Benfica op een paar jaar tijd inhalen", toonde Michael Verschueren, bezieler van het internationale project, zich ambitieus.
Die doelstelling apprecieert ook jeugdproduct en huidig basisspeler bij paars-wit, Sebastiaan Bornauw. In een interview met BRUZZ na de Europese thuiswedstrijd tegen Spartak Trnava zei die een voorstander te zijn van het Ajax-model.
Winstgevende business
Paars-wit hoopt tegen maart een samenwerking op te zetten met een Chinese subtopper. Jeugdtrainers met de RSCA-filosofie zullen naar China gestuurd worden en omgekeerd. De bedoeling is ook dat alle Brusselse knowhow digitaal gearchiveerd wordt en via een platform beschikbaar wordt. Ter illustratie kregen Chinese clubs al beelden van een training van de U13 van Anderlecht opgestuurd.
Les Mauves zitten zo met hun neus op de Chinese toptalenten om ze eventueel naar België te halen, maar zien er ook een winstgevende business in. Het aantal buitenlandse spelers per Chinese club ligt geplafonneerd op drie. Daarom zijn de Chinese toppers in hun thuisland felbegeerd. Alleen: zo veel zijn er daar niet van en dat drijft de prijzen op. Als Anderlecht een procentje kan krijgen op Chinese jonkies die zij hielpen opleiden, kan het gouden zaken doen.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , Economie , RSC Anderlecht , Michael Verschueren , voetbal
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.