RSCA-fans gooien vuurpijlen, scheidsrechter staakt de match

© Belga
23/10/2022
Updated: 24/10/2022 11.04u

Het altijd beladen duel tussen Standard en RSC Anderlecht is zondagavond na ruim een uur bij een 3-1 stand definitief gestaakt nadat RSCA-fans herhaaldelijk vuurpijlen op het veld gooiden. Daarbij zijn een twintigtal supporters en drie politieagenten gewond geraakt. Dat meldt de Luikse politie. RSC Anderlecht "betreurt" de incidenten en "veroordeelt ze met klem".

Paars-wit legde de thuisaanhang nochtans al na drie minuten het zwijgen op: Yari Verschaeren liet Arnaud Bodart op aangeven van Lior Refaelov kansloos met een schicht in de winkelhaak. De Rouches zagen in hun zoektocht naar de gelijkmaker een kopbal van Noe Dussenne eerst nog uiteenspatten op de kruising.

De oprukkende Nicolas Raskin (21.) had het geluk even later wel aan zijn zijde en zag zijn poging via Jan Vertonghen over een aan de grond genagelde Hendrik Van Crombrugge in doel vallen. Nog voor het halfuur kon Van Crombrugge een scherp aangesneden corner niet voldoende ontzetten. Een hard schot van Dussenne werd vervolgens de perfecte assist voor Marlon Fossey (27.), die het leer aan de tweede paal binnengleed en een uitverkocht Sclessin op zijn grondvesten deed daveren.

Philip Zinckernagel (56.) knikte na de pauze al snel de dubbele voorsprong tegen de netten en toen gingen de poppetjes aan het dansen in het vak van de uitfans, die verschillende vuurpijlen op het veld gooiden. De match werd gestaakt en na een onderbreking van zo'n kwartier uiteindelijk hervat. Enkele minuten nadien herhaalden de taferelen zich, waarop scheidrechter Bram Van Driessche besliste om de spelers definitief richting kleedkamers te sturen.

Supporters en agenten gewond

Bij de incidenten aan het voetbalstadion van Sclessin zijn een twintigtal supporters en drie politieagenten gewond geraakt. Dat meldt de Luikse politie. Niemand raakte zwaargewond.

In totaal werden drie administratieve aanhoudingen verricht en er zullen ook processen-verbaal worden opgesteld.

Zondagavond rond 22.00 uur was de rust rond het stadion weergekeerd. In de omgeving van het trainingsstadion van Anderlecht, in Neerpede, was de politie rond 23 uur wel nog preventief aanwezig, bevestigde Sarah Frederickx, woordvoerster van de lokale politiezone Zuid.

RSC Anderlecht 'betreurt en veroordeelt' incidenten

RSC Anderlecht "betreurt" de incidenten en "veroordeelt ze met klem". "De club heeft vanzelfsprekend veel begrip voor de onvrede van de supporters. Sporting staat momenteel niet waar het hoort te staan. Maar de club veroordeelt deze incidenten met klem en gaat de komende dagen in dialoog met haar supporters", klinkt het in een statement op de clubwebsite.

Boete

RSC Anderlecht mag zich al minstens aan een boete van 50.000 euro verwachten. Dat verklaarde Lorin Parys, CEO van de Pro League zondagavond op Twitter. "Voetbal ís emotie. Dat maakt onze sport zo mooi. Ik zag dit weekend topmatchen, met volle stadions en fijne beleving. Maar hier trekken we de lijn", postte Parys. "Wanneer gedrag veiligheid in gevaar brengt. De Pro League legt 50.000 euro boete op en het bondsparket treedt op."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni