RWDM kan in Deinze wél scoren en winnen

FVDE
© Belga
04/10/2021

Na drie nederlagen op rij kon RWDM in eerste klasse B eindelijk nog eens aanknopen met de overwinning. Net als de voorbije weken voetbalde het – toch in de tweede helft – kans na kans bij elkaar, maar ditmaal kregen de Molenbekenaren wél loon naar werken.

Een opvallende, schrijnende statistiek deed de ronde voor de verplaatsing naar Deinze: van alle ploegen in 1B vond RWDM na zes speeldagen het minst de weg naar de netten, maar het was wel de ploeg die het mééste naar doel geschoten had. 89 doelpogingen hadden tot amper zes doelpunten geleid – goed voor vijf punten en een voorlaatste plek in de rangschikking. Vooral in de twee laatste wedstrijden, thuis tegen Waasland-Beveren en Lommel, was het gebrek aan efficiëntie bij momenten een tikje lachwekkend.

Gerommel in de kleedkamer

De slechte resultaten leidden tot gerommel in de kleedkamer. Van verdedigende middenvelder Terki – in het begin van het seizoen nog één van de sterkhouders – is al even geen spoor meer. Geruchten over een aanvaring met trainer Euvrard tieren welig in de tribunes, maar de club houdt de lippen stijf op elkaar.

En dan kwam daar nog bij dat de wedstrijd in en tegen Deinze op papier een aartsmoeilijke opdracht was, ook al miste de thuisploeg enkele sleutelspelers vanwege coronabesmettingen in de ploeg. Trainer Euvrard wijzigde zijn ploeg opnieuw na de ontluisterende nederlaag tegen Lommel. De van KV Mechelen overgenomen spits William Togui verdween naar de bank – de Ivoriaan viel de voorbije weken vooral op met het missen in plaats van het afwerken van kansen – wat betekende dat er opnieuw amper twee zomertransfers de basisploeg haalden.

20210220_NZUZI_NANGIS_RWDM_WESTERLO

| RWDM mocht eindelijk nog eens juichen.

De wedstrijd begon dramatisch voor de Brusselaars. Nadat Deinze-spits De Belder doelman Defourny al een eerste keer aan het werk had gezet, kreeg diezelfde De Belder enkele minuten later vrije baan om Deinze op voorsprong te trappen. In een eerste helft die pijn deed aan de ogen kon RWDM daar niets tegenover stellen. Pas na de rust kregen we het RWDM van de vorige matchen te zien: veel overwicht, veel balbezit, veel kansen. In eerste instantie werden die opnieuw stuk voor stuk gemist. Eerst bracht Vandenberghe tot twee keer toe redding op een lage schuiver van de Nangis. Ook Deinze dreigde nog eens: Defourny had een knappe redding in huis op een hard afstandsschot van Lecomte.

Missen voor een leeg doel

De Oscar voor Grootste Misser ging deze week naar Corenthyn Lavie: de Fransman onderschepte een slechte terugspeelbal, omspeelde de keeper en slaagde erin om de bal nog over het lege doel te keilen. De film leek opnieuw het scenario van de voorbije weken te herhalen, tot RWDM twintig minuten voor tijd zowaar wist te scoren. Uitblinker Lenny Nangis, die al een hele wedstrijd dolde met zijn rechtstreekse tegenstander Alessio Staelens – zoon van voormalige Duivel Lorenzo –toonde zich nu van levensbelang door een hoge voorzet van Libert vanuit een schuine hoek in doel te knallen.

Ook in de slotfase waren de beste mogelijkheden voor RWDM. Eerst moest invaller Togui altijd scoren na verdedigend geklungel bij Deinze, maar hij vond Vandenberghe op zijn weg. De winning goal viel toch nog, opnieuw met een invaller in de hoofdrol. De van Rupel Boom overgekomen youngster Zakaria El Ouahdi kroonde zich tot held van de avond toen hij eerst zelf de bal veroverde, vervolgens een één-tweetje opzette met Togui, en dan in twee tijden de bal voorbij Vandenberghe in doel wist te knallen. Goed voor de tweede overwinning van RWDM dit seizoen, en nog maar de eerste nederlaag van Deinze.

'Voor de groep, de club en de supporters'

Op basis van de tweede helft heeft RWDM de drie punten zeker niet gestolen. "Dit doet deugd, voor de groep, de club en de supporters", zei aanvaller Thomas Ephestion achteraf. "We waren eigenlijk beter tegen Waasland-Beveren en Lommel, die wedstrijden waren dan ook enorm frustrerend. Dit keer werden we tenminste wel beloond. We hebben laten zien dat we een ploeg zijn waarmee niet te sollen valt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni