Sporting Flagey: RWDM-supporters
Analyse

Sport op BRUZZ met Sporting Flagey

Maarten Verdoodt
01/09/2018

Het nieuwe sportseizoen trekt zich echt op gang na die heerlijke zomer met het WK voetbal, de Tour (die volgend jaar naar Brussel komt) en de Belgische medailles op de Europese kampioenschappen. Brusselse sporters lieten van zich spreken. In Sporting Flagey volgen we de plaatselijke atleten en clubs op de voet.

We zagen Brusselaars als Batshuayi en Tielemans schitteren op het WK voetbal in Rusland. De Brusselse Borlées liepen naar goud op de 4x400 meter dankzij hun trainingsarbeid op de piste in het Drie Lindenstadion in Watermaal-Bosvoorde.

En wat gezegd van gouden marathonloper, en West-Vlaming, Koen Naert? Hij werkt als verpleger in het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek. Tijdens de middagpauze loopt hij er zijn kilometers rond het ziekenhuis. Naert kreeg dankzij zijn Brusselse atletiekclub een beurs van de Waalse sportfederatie. Het resultaat: Europees kampioen én kritiek op het Vlaamse sportbeleid.

Koen Naert. Verpleger in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek en via de Waalse sportfederatie een gouden medaille op het EK marathon.

Sporting Flagey

Zoals Naert zijn er nog sporters in Brussel. Ze blijven lang onder de radar en werken hard, hopend op die ene definitieve doorbraak. In bekende en minder bekende sporten. Het zijn onder meer die atleten die aandacht zullen krijgen in Sporting Flagey op alle kanalen van BRUZZ. Maar we verzamelen met Sporting Flagey ook al het nieuws, reportages en portretten van Brusselse ploegen en sporters.

Zo kijken we met belangstelling uit naar de prestaties van basketbalclub Basic-Fit Brussels. Coach en manager Serge Crevecoeur is terug en wil het kunststukje van twee seizoenen geleden (competitiefinale) overdoen.

In het voetbal zitten we in het spoor van Anderlecht, Union en RWDM, zonder daarbij het sympathieke Ganshoren in derde amateurklasse uit het oog te verliezen.

'Entente Bruxelloise'

“Ik wil de Brusselse entente nieuw leven inblazen”, liet Anderlechtvoorzitter Marc Coucke optekenen voor de oefenderby RWDM - Anderlecht in volle WK-gekte. Coucke bedoelt daarmee dat hij de banden van de grootste Brusselse sportclub met de stad en andere voetbalclubs naar een hoger niveau wil tillen. Het is een mooie uitdaging voor een club die er soms een haat-liefdeverhouding op nahoudt met zijn gemeente én gewest.

Brusselaar David Steegen schreef een boek over tien jaar woordvoerderschap van RSC Anderlecht. Zo kondigde hij meteen ook zijn nieuwe functie aan: directeur public relations. Steegen moet de tussenfiguur worden tussen club en politiek. Zal hij zijn politieke connecties gebruiken om beleidsfiguren warm te maken voor een nieuw paars-wit voetbalstadion? In Neerpede?

Steegen en Coucke

| Zal David Steegen (rechts naast Coucke) in zijn nieuwe functie de Brusselse politiek warm maken voor een nieuw stadion?

Het nieuwe RSCA

Het is duidelijk dat er bij RSCA sprake is van een tijdperk post-Vanden Stock. Coucke schudt binnenshuis aan de statige boom die Anderlecht geworden was. Wie zich niet kan vasthouden aan de takken, vliegt er onherroepelijk uit. Vraag dat maar na bij Herman Van Holsbeeck.

De nieuwe sportief directeur Luc Devroe is een vriend van de voorzitter. En een werkmier. De jonge Devroe woonde met z’n ouders een tijdje in het Brusselse en was fan van RWDM. Posters van Boskamp en doelman De Bree hingen aan de muur in z’n kamer. Een ‘entente Bruxelloise’ lijkt slechts een kwestie van tijd.

Waar het nieuwe RSCA dit seizoen zal stranden? De eerste plaats is eigenlijk een must. De concurrentie komt uit Brugge, Genk en Luik.

Sportief directeur van Anderlecht Luc Devroe woonde met z’n ouders een tijdje in het Brusselse, en was fan van RWDM. Posters van Boskamp en doelman De Bree hingen aan de muur in z’n kamer.

RWDM maakt kennis met niveauverschil

Bij RWDM was het eind augustus even schrikken. Een mokerslag in het bekertornooi, 6-0 tegen reeksgenoot Deinze, deed de alarmbel afgaan. In Molenbeek hebben ze zich blind gestaard op twee titels op rij in de Franstalige amateurreeksen.

RWDM koos bewust voor de luxe van de Waalse reeksen, waar het niveau veel lager ligt. Voorzitter Dailly beseft dat en houdt geen rekening met een derde promotie op rij. RWDM mikt op een veilige plaats in de top vijf.

Het budget van tegenstanders als Virton, Knokke en Deinze is groter dan dat van RWDM. Maar het potentieel in het Machtensstadion blijft enorm. Met gemiddeld 3.500 fans in de tribune bij thuiswedstrijden. Dat is meer dan een aantal clubs uit 1B én de hoogste klasse.

RWDM-voorzitter Thierry Dailly beseft dat een derde promotie op rij moeilijk wordt. Hij mikt op een plaats in de top vijf.

Maar hoe gaat de club om met gekende groeipijnen? Dat volgen we ook op met Sporting Flagey. Bijvoorbeeld het eerste abonnementen-systeem in Europa met gezichtsherkenning voor fans. Hoe gaan de supporters daarmee om?

Union traint in Lier

In eerste klasse B is Union Saint-Gilloise bezig aan zijn derde seizoen profvoetbal op een rij. De start onder nieuwe voorzitter Tony Bloom verloopt hobbelig. Bij Lommel werd verloren en in het vernieuwde Mariënstadion ging Union ten onder tegen OHL. Een eerste deugddoende overwinning kwam er in Westerlo.

De top vier halen, dat wordt niet eenvoudig voor Union. Maar de play-downs overleven, net als vorig seizoen, dat is een must.

Ondertussen krijgt de structuur van de club vorm. Bloom zal slechts sporadisch van zich laten spreken en vertrouwt de dagelijkse leiding toe aan Alex Hayes (sportief directeur), Alex Muzio (voorzitter Raad van Bestuur) en nieuwbakken CEO Philippe Bormans. Die laatste was eerder al manager bij STVV.

Tekort aan sportaccommodatie

In totaal kostte de renovatie van het Mariënstadion van Union bijna 4,5 miljoen euro. Zo’n 2 miljoen van dat bedrag komt van de Koninklijke Schenking. De gemeente Sint-Gillis incasseerde ook 2,5 miljoen euro van het gewest voor de verbouwing van het stadion. Een handigheidje van Charles Picqué (PS) die tegelijk burgemeester is van Sint-Gillis, voorzitter van het Brussels parlement en erevoorzitter van Union.

Mariënstadion

| Het Joseph Mariënstadion werd knap gerenoveerd. Maar Union vond geen trainingscomplex in Brussel en oefent in Lier.

Na zo’n investering is het een jammerlijke vaststelling dat de Brusselse traditieclub Union zijn trainingen - noodgedwongen - afwerkt in een trainingscentrum in Lier. De clubleiding zocht, maar vond geen trainingsaccommodatie in Brussel. Hieruit blijkt dat de Brusselse politiek geen antwoord heeft op het nijpend tekort aan sportinfrastructuur.

Een voetbalstadion renoveren lukt nog net, een nieuw voetbalstadion bouwen niet. Maar zelfs degelijke sportinfrastructuur voorzien voor de sportieve Brusselaar, blijkt keer op keer aartsmoeilijk. Het helpt natuurlijk niet dat de bevoegdheid sport versnipperd is over gemeenten en gemeenschappen. We zullen het er ongetwijfeld nog over hebben in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is ook een sport op zich.

Volgende week in Sporting Flagey

  • Vanaf 3 september krijg je op bruzz.be en in BRUZZ 24 een vooruitblik op het nieuwe seizoen per club. Telkens met de voorzitter of manager en een bekende supporter.
  • Ook vanaf 3 september is er de wekelijkse radioshow Sporting Flagey. Met geregeld een centrale gast, een terugblik op het sportweekend en een vooruitblik naar sportevents in de stad.

Wedstrijdverslagen

  • De verslagen van wedstrijden van Anderlecht, Union, RWDM en Basic-Fit Brussels lees je na afloop op bruzz.be. Van de wedstrijden van RWDM zijn de goals de dag zelf nog te bekijken op de website.

Sport op BRUZZ

In Sport op BRUZZ verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , Sport op BRUZZ , Voetbal , basketbal , RSC Anderlecht , Union Saint-Gilloise , RWDM , Marc Coucke , Thierry Dailly

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni