Sportcolumn David Steegen: Chelsea in Faro
Lees ook: Mbokani terug naar Anderlecht
De Portugese voetbalgrootheid heeft veel eerbied voor paars-wit. In 1983 won RSCA haar laatste Europa Cup tegen Benfica. Juan Lozano, de matador, de verlosser. Vandaag, bijna dertig jaar later, keert paars-wit terug naar de essentie, snel en technisch voetbal over de grond. Het seizoen 2011-'12 is cruciaal. De derde plaats van de vorige campagne moet uitgewist worden. Daarom heeft de club gekozen om zich tijdens de voorbereiding te meten met echte tegenstanders en zich te bezinnen over haar voetbalziel. Het elfde Guadiana-toernooi in Portugal. Het minikampioenschap wordt gespeeld in het Estádio Algarve van Faro. Paris Saint-Germain en Benfica zijn de tegenstanders. Uiteindelijk wordt RSCA tweede, na Benfica.
De moderne tempel, mooi gelegen, is speciaal gebouwd voor het EK van 2004. In het stadion huist geen enkele voetbalclub. Het is het 'nationale' stadion van de regio Algarve. Daar waar Belgische clubs hemel en aarde moeten bewegen om hun infrastructuur te mogen verbeteren, heeft het land van Vasco da Gama en Cristiano Ronaldo inmiddels lichtjaren voorsprong. Portugal telt evenveel inwoners als het kleine Belgenland. Toch slagen de Portugezen erin nieuwe infrastructuur voor topvoetbal te bouwen. De Portugese clubs spelen een rol van betekenis in het Europese topvoetbal en ze brengen elk seizoen nieuwe, zelf opgeleide sterren.
Porto is een vaste waarde op het bal der kampioenen. Benfica was de halve finalist van de laatste campagne in de Europa League. De nieuwe club van Axel Witsel. We spelen de laatste wedstrijd van Guadiana tegen rood-wit uit Lissabon. Witsel speelt een helft.
Het is de gewoonte om, anderhalf uur voor de wedstrijd, het veld te verkennen. Spelers inspecteren het gras en turen zo nu en dan naar de tribunes. Ze dollen en luisteren naar hun iPod of iPad. We zitten met z'n allen op de bank. Marcin Wasilewski, het slachtoffer van Witsel, nu bijna twee jaar geleden, staart voor zich uit. Hij mijdt de Luikenaar. Gedane zaken nemen geen keer. De dag erop vraagt een nieuwe speler aan Wasyl of hij Witsel haat. "Nee," zegt de Pool met een zucht. Waar begint vergiffenis?
De wedstrijd is zomers, sprankelend. Het jonge geweld uit Brussel toont in de eerste helft wat het waard is. De Brazilianen Canesin en Reynaldo blinken uit. Romelu scoort, en de Argentijn Mati Suarez steelt de show met een wondermooie goal en een assist voor de oudste Lukaku. Er zit vuur in het jonge Anderlecht, bij momenten zelfs frivoliteit. De Braziliaan Canesin is nu al een versterking, Diogo en Samuel worden het waarschijnlijk ook; de piepjonge Leuvenaar Dennis Praet en zijn leeftijdgenoot Lamisha Musonda steken de kop al op.
Er is nog werk aan de winkel, maar er zit veel rek op. Ook Romelu ziet dat. Hij heeft Matic, door Chelsea aan Benfica uitgeleend, in de achterzak gestoken. Lukaku geniet van de nieuwe ploeg waar binnenkort Vargas en, wie weet, nog een ster bij zal komen. Vandaag, enkele weken na de wedstrijd in Faro, wordt Romelu Lukaku voorgesteld bij zijn nieuwe club. Hij wil geschiedenis schrijven met Chelsea FC, de club van zijn dromen. Tegen zoveel financieel geweld is Sporting niet opgewassen. Maar RSC Anderlecht blijft zijn club. Voor eeuwig.
Of hij vervangbaar is op de korte termijn, zal moeten blijken, maar Romelu Lukaku wordt hier nooit vergeten. Nooit.
-----------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht
David Steegen
Lees meer over: Sport , David Steegen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.