Sportcolumn David Steegen: De toekomst

© Brussel Deze Week
14/10/2011
De jeugd heeft de toekomst. De revelatie van Romelu Lukaku en Fernando Canesin bewijzen het. Paars-wit bleef lang in gebreke als het om het opleiden van jong talent ging. Luxe maakt lui. Opleiden was geen must. Status en macht maakten een doorgedreven jeugdopleiding overbodig.

Zo nu en dan brak er eentje door. Georges Grün, Bertrand Crasson, Enzo Scifo. Tien jaar geleden was het nog mogelijk om de economische superioriteit te laten gelden. RSC Anderlecht kocht Club Luik leeg in de jaren 1980, dan volgde KV Mechelen, en de dartele strateeg Marc Degryse werd eenvoudigweg weggeplukt bij aartsrivaal Club Brugge.

De tijden zijn ingrijpend veranderd, de voetbalwereld is geglobaliseerd. Een koopje kun je nog met moeite doen in de Argentijnse tweede klasse, maar ook die tijden lijken voorbij. De absolute top is niet meer weggelegd voor Belgische topclubs. Daarenboven plukken de grote Europese liga's onze begaafde voetbalkinderen weg. Vele landen mogen jonge spelers al vanaf vijftien jaar een contract aanbieden; in België mag dat niet. Vorig seizoen verloor RSCA om die reden het talent Adnan Januzaj aan Manchester United.

Maar een fractie van de huidige nationale heeft ooit in België gevoetbald. Spelers als Jan Vertonghen, Toby Alderweireld (allebei Ajax), Eden Hazard (Rijsel) en Dries Mertens (PSV) hebben zelfs nooit in de Belgische eerste klasse gevoetbald. Mertens is onder hen een uitzondering. Die werd destijds te klein en te frêle bevonden bij paars-wit. Dat vond hij zelf ook. Elke speler volgt zijn eigen weg.

Jeugdopleiding is geen exacte wetenschap. Mertens ging na Anderlecht in Gent en Aalst voetballen om via de Nederlandse tweede klasse bij FC Utrecht te belanden. Daar speelde hij de pannen van het dak, en PSV Eindhoven telde naar verluidt dertien miljoen euro neer voor hem en zijn ploeggenoot (bij Utrecht) Kevin Strootman. Driesje is dit seizoen Dries geworden. Een toekomst kun je niet voorspellen, maar Mertens had niet misstaan in het eerste van paars-wit.

Maandag zal RSCA zijn nieuwe jeugd- en opleidingscentrum plechtig openen. Trots zal de club 74.000 vierkante meter opleidingsmogelijkheden aan de buitenwereld tonen. Zeven oefenvelden, waarvan vier in een eerste fase, de grootste fitnesszaal van alle professionele voetbaltrainingscentra en binnenkort ook een eigen hotel. De infrastructuur is om trots op te zijn, maar het echte verschil wordt gemaakt door de mensen met kennis van jeugdopleiding en de fijnmazige omkadering. Het beleid van de club staat vandaag in het teken van jeugdopleiding.
'Neerpede' kwam er niet alleen dankzij de club: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de bevoorrechte partner van de nieuwe infrastructuur. Op een boogscheut van het jeugd- en trainingscomplex ligt de campus Elishout, Coovi/Ceria, waar de toekomstige keukenchefs en andere horecasterren klaargestoomd worden. De hoofdstad leeft van het toerisme, van haar cafés en restaurants. De gewestelijke overheid is een echte partner geworden. Daar zijn de gloednieuwe gebouwen als het jeugd- en trainingscentrum van RSCA in Neerpede en de prachtige kooktoren van Elishout het bewijs van. Anderlecht heeft de toekomst.

---------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni