Supporters zien RSCA verliezen: 'Knop omdraaien en op naar de play-offs'

EC
© BRUZZ
18/04/2022

Aan het Lotto Park verzamelden vanmiddag duizenden Anderlecht-supporters voor een zonovergoten bekerfinale tegen AA Gent. De sfeer zat goed, maar eindigde in een suffer.

Vanaf 13 uur waren de supporters welkom in het Lotto park. Buiten het stadion stond een groot scherm opgesteld met plaats voor wel 15.000 fans. Minstens enkele duizenden kwamen daar naartoe. De cafés in de omliggende straten zaten al goed vol, op het terrein zelf zorgde dj Hush Hefner en influencer Vinz Kanté voor de eerste sfeer. Met de nodige hits en supportersliederen werd het tijd voor de aftrap.

"Natuurlijk gaan ze winnen," zegt een groepje tienjarige jongens. Ze zijn al fan van Anderlecht sinds hun geboorte, zeggen ze. "Het is de trofee waar we al zo lang op wachten," zegt ook Lucas Van Gelder uit Aalst. De laatste bekerwinst voor Anderlecht in 2008 is inmiddels 14 jaar geleden. "Ze hebben zich goed voorbereid, ze hebben nu de juiste ploegopstelling. Het moet lukken."

20220418_bekerfinale RSCA AA Gent_Lotto park_supporters

| Mattan Broeders (links) en Lucas Van Gelder (rechts) kwamen mee supporteren.

Ook vriendinnen Isabelle en Heidi uit Gent zijn naar het Lotto Park afgezakt. "Ik ben hier voor Anderlecht, maar ik geef toe dat ik het geen ramp zou vinden mocht AA Gent winnen." De twee vriendinnen zijn hun mannen gevolgd naar Brussel. "Zij zitten met onze kinderen in het stadion, maar wij hadden geen tickets meer," zegt Isabelle. "Mijn man zegt dat Anderlecht zeker gaat winnen. Dan denk ik toch wat voorzichtiger aan dat verhaal van het vel en de beer..."

20220418_bekerfinale RSCA AA Gent_Lotto park_supporters

| Vriendinnen Isabelle en Heidi komen uit Gent, maar zijn Anderlecht-fan.

De eerste helft zorgt inderdaad nog niet voor de verhoopte voorsprong. Na veertig minuten is er teleurstelling als Gent een paar keer aanvalt en Anderlecht een kans aan de goal mist. Het blijft 0-0.

"Ze hebben nog niet zo goed gespeeld, maar dat komt nog wel." De drie vrienden Frank, Patrick en Didier uit Sint-Genesius-Rode reppen zich in de rust naar het dichtstbijzijnde café voor een pint zonder wachtrij. "Ze moeten maar vijftien minuten goed spelen. Dat doet Anderlecht toch altijd?"

20220418_RSCA Bekerfinale_Supporters Anderlecht

| Didier, Patrick en Frank drinken Anderlecht extra moed in tijdens de rust.

De tweede helft brengt niet veel beterschap. Af en toe een supporterskreet mag niet baten: er wordt niet gescoord. Na een oppepper van de dj is het tijd voor verlengingen. In tegenstelling tot het Koning Boudewijnstadion mag er in het Lotto Park wel gedronken worden. De pintjes gaan vlot binnen, de voorhoofden worden roder en roder van de zon, maar tijdens de laatste minuten lonkt vooral de frustratie.

Penalty's

In de penalty's weet Anderlecht drie keer te scoren, maar laat het twee nodige kansen liggen. AA Gent wordt voor de vierde keer bekerkampioen. "Spijtig dat het met penalty's moet aflopen, maar het spel was zeer goed gespeeld," zegt supporter Brent uit Halle. "In het begin rustig, maar op het einde kwamen ze er goed in. Er werd veel geshot naar de goal. Die mannen staan onder een enorme druk, dus kunnen ze weleens missen. Nu is het de knop omdraaien en op naar de volgende match."

Zo goed als de sfeer zat voor de match, zo snel gaat hij weer liggen na afloop. Na de gemiste penalty druipen de supporters zo snel mogelijk af. In de straten rond het stadion is de teleurstelling groot. "De ploegen durfden of konden niet echt aanvallen," zegt supporter Tom uit Boom, die zijn sjaal als een paarse tulband over zijn hoofd heeft gewikkeld. "Binnenkort volgen de play-offs, dus daar gaan we volledig voor."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni