Toekomst Ritterklub Jette onzeker

Kevin Van den Berghe
© Brussel Deze Week
10/03/2005
Volgend jaar is het groot feest voor voetbalploeg Ritterklub, die dan vijftig jaar bestaat. De club heeft nog geen concrete plannen voor het jubileum, want het oplossen van de financiële problemen is prioriteit nummer één.

Het bezit van een eigen kantine lijkt voor de meeste voetbalploegen vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Vraag dat maar aan Ritterklub, dat wel over een kantine beschikt, maar daar zelf geen inkomsten aan overhoudt. De kantine is immers in handen van de gemeente, en daardoor ziet de club veel geld aan haar neus voorbijgaan.

Daardoor kan ze elk jaar maar net de eindjes aan elkaar knopen. "Het is inderdaad zeer moeilijk," bevestigt clubsecretaris Guy Rombaut, die al sinds 1974 aan Ritterklub verbonden is. "Tot 1988 speelde de ploeg op de Dielegemdreef en beheerde het zelf de kantine, maar sinds de verhuizing in het seizoen 1988-'89 is dat niet meer het geval. De geldreserves van toen zijn als sneeuw voor de zon gesmolten."

De ploeg speelt sindsdien op het gemeentelijk sportcentrum Heymbosch, recht tegenover de Koningin Elisabeth-stichting. Het complex omvat drie voetbalvelden, die Ritterklub deelt met Entente Jettoise, enkele jeugdploegen van RSD Jette en enkele corporatieve teams. De kantine, een apart gebouw met zes kleedkamers en enkele lokalen voor de administratie, behoren toe aan de gemeente Jette.
Omdat de club niet over een eigen kantine beschikt is het altijd zoeken naar een geschikte plek voor de maaltijden.

"Vroeger gebruikten we de refter van het Koninklijk Technisch Atheneum, maar de keuken is er verdwenen. We zoeken nu naar andere zalen, maar het zou gemakkelijker zijn als we één vaste lokatie hadden," zegt Rombaut.

Pensenkermis
De club organiseert een drietal maaltijden per seizoen om zo toch nog aan extra inkomsten te komen. In december werd er een spaghetti-avond gehouden in het gemeenschapscentrum Essegem, de officiële zetel van de club.

"En op 12 maart houden we een pensenkermis in Poelbos," vervolgt Rombaut. "De keuken is daar niet helemaal in orde, dus moeten we zelf ons materiaal meebrengen. De maaltijden zijn over het algemeen geen onverdeeld succes, want de allochtone families zijn moeilijk over te halen om te komen eten."

Verder organiseert de club één keer per jaar een jeugdtoernooi, met bijbehorend programmaboekje. Het boekje staat vol met sponsors, en dat brengt ook wat geld in het laatje. Tijdens het toernooi wordt ook een tombola gehouden en de club krijgt 20 procent van de kantine-inkomsten. Verder betalen de toeschouwers één euro voor de jeugdwedstrijden en drie euro voor die van de eerste ploeg. Maar zoals bij de meeste voetbalploegen is het lidmaatschapsgeld de belangrijkste bron van inkomsten. Die contributie wordt bewust niet te hoog gehouden en bedraagt bij Ritterklub 50 euro per speler.

Geen steun van gemeente
De club krijgt twee subsidies van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). "De werkingskredieten en de huursubsidies zijn maar net voldoende om de terreinen te betalen. Daarom zouden we graag zien dat de VGC haar subsidies optrekt, want wij doen ook aan integratie."

Maar hoe is het zover kunnen komen dat de gemeente Jette enkel aandacht schenkt aan vierdeklasser RSD Jette, dat zelf ook met enorme financiële problemen kampt? "Tja, op de gemeente moeten we inderdaad niet meer rekenen," zegt Rombaut. "Voor de huurprijzen van de terreinen hanteert de gemeente verschillende criteria. Wij tellen 36 procent Jettenaars, terwijl de gemeente een minimum vereist van 60 procent. RSD haalt die 60 procent zogenaamd wel, maar ik betwijfel of dat ook werkelijk het geval is. Zo betalen wij ongeveer 6.000 euro per jaar, terwijl RSD ongeveer 6.600 euro betaalt, maar dan wel voor twee complexen hè." De club voelt zich benadeeld en is vastbesloten om de kwestie aan het gemeentebestuur voor te leggen.

Tot overmaat van ramp verloor de club twee jaar geleden haar felbegeerde bierstand op de jaarmarkt, die altijd veel opbracht. De club was daar altijd verantwoordelijk voor, en dat was geen toeval. De clubnaam komt van de Ritterbrouwerij in Dortmund, die vroeger een financiële bijdrage leverde. De bierstand wordt nu door de gemeente gehouden, Ritterklub houdt nu een jeneverstand, die veel minder oplevert.

Rombaut twijfelt er niet aan dat de vereniging het jubileum haalt, al kost het bloed, zweet en tranen.
"We moeten wel goed opletten. Stoppen doen we zeker niet, want er is hier toch een kern Vlamingen die wil blijven doorgaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni