Union-Union Berlin bijna uitverkocht ondanks boycot van harde kern

KVDP
© BRUZZ
15/03/2023
Updated: 15/03/2023 20.07u

| 9 maart 2023: Aanvaller Victor Boniface na het maken van het openingsdoelpunt voor Union St-Gilloise in de UEFA Europa League-wedstrijd tegen Union Berlin (3-3.)

Morgenavond kan voetbalclub Union geschiedenis schrijven, maar dan wel in het stadion van aartsrivaal RSC Anderlecht. En dat tot grote ergernis van de harde kern Union-fans, die zelfs oproepen tot een boycot. Toch zijn bijna alle beschikbare paars-witte zitjes uitverkocht. “Voor een Europese wedstrijd doen we alles.”

Donderdagavond neemt Union het op tegen Union Berlin in de terugwedstrijd van de achtste finales van de Europa League. Het wordt de vierde ontmoeting tussen beide clubs dit seizoen. De vorige thuiswedstrijden moest Union in het stadion van OHL in Leuven beslechten, want in het eigen Joseph Marienstadion mogen geen Europese wedstrijden gespeeld worden. Het kleine, maar gezellige stadion is verouderd en voldoet niet aan de UEFA-normen.

Voor de thuiswedstrijden in de knock-outfase van de Europa League zal de club dus opnieuw moeten uitwijken, dit keer niet naar Leuven, maar wel naar Anderlecht. Dat kondigde Union in december aan. Daar kwamen toen heel wat negatieve reacties op. “Na de verbazing kwam de woede en het onbegrip. Hoe heeft onze voorzitter zo’n beslissing kunnen aanvaarden als hij zegt dat hij de club en de supporters respecteert. Als de directie ons had geraadpleegd, wat nooit gebeurd is, hadden wij het duidelijk gemaakt dat we nooit bij onze rivalen zouden willen spelen,” communiceerden de Union Bhoys in december.

Vandaag roept supportersvereniging zelfs op tot een boycot van de terugwedstrijd van de achtste finales in het Lotto Park. “De actieve cel van de Union Bhoys zal niet naar Anderlecht gaan. We roepen leden en sympathisanten op om de wedstrijd te boycotten, wegens het totale gebrek aan communicatie vanuit onze club,” klinkt het. “We blijven trots op onze spelers en spreken donderdagavond af aan het Club House om de historische wedstrijd daar te volgen.”

Boycot

Of de oproep tot boycot veel gehoor zal krijgen is nog maar de vraag. Zelfs binnen de Union Bhoys zelf lijkt er geen meerderheid te zijn die voor een boycot is. “In Anderlecht gaan spelen is wel een beetje taboe, maar voor Union-fans tout court is die discussie niet aan de orde. De achtste finales spelen in de Europa League gebeurt niet elk jaar. Dit is misschien onze laatste kans in de Europa League, dus gaan we naar Anderlecht, want we moeten onze ploeg steunen,” zegt Union-fan Emily Deglas, zelf ook lid van de Bhoys.

“Het idee van een boycot leeft vooral bij de jongere generaties Bhoys, maar als oudere Bhoys roepen wij niet op tot een boycot. Wil je komen kijken, ga dan. Wil je niet komen kijken, kom je niet,” aldus Deglas. Waar de afkeer van de paars-witte buren uit Anderlecht bij een deel van de Union-supporters vandaan komt, kan ze moeilijk uitleggen. Union speelt nog maar sinds vorig seizoen op hetzelfde niveau als Anderlecht, nadat beide clubs decennialang niet in dezelfde competitie hebben gespeeld. Tussen 1979 en 2018 hebben de twee Brusselse clubs geen enkele keer op hetzelfde veld gestaan.

9 maart 2023: meegereisde supporters van Union St-Gilloise tijdens de UEFA Europa League-wedstrijd tegen Union Berlin (3-3): "Unionist tot in de kist"

| 9 maart 2023: Union-supporters in Berlijn voor de heenronde van de achtste finales in de Europa League.

“Voor de Tweede Wereldoorlog was Union de grootste club van Brussel, daarna was dat duidelijk Anderlecht,” weet Deglas. Op sportief vlak lijkt het tij nu opnieuw te keren, met een tweede sterk seizoen van Union in de hoogste klasse van het Belgisch voetbal en mooie prestaties in Europa, terwijl het voor Anderlecht op sportief vlak al een hele tijd moeizaam loopt. Waar het wellicht om draait, is wie kan claimen om dé club van Brussel te zijn. “Daarom is het moeilijker om naar Anderlecht te gaan. Om persoonlijke redenen haat ik Anderlecht, maar toch maakt het voor mij niet zoveel uit,” zegt Deglas nog. “Ik blijf mijn team volgen. Als supporters zingen wij op de melodie van ‘Pour un flirt avec toi’: ‘Pour un match en Europe, je ferais n’importe quoi.’”

Bijna uitverkocht

N’importe quoi, dat betekent dus ook zich in het hol van de leeuw wagen, en zo denken veel andere Union-supporters daar ook over. Dat tonen de ticketcijfers aan. “Er zijn al 13.700 tickets verkocht,” weet Union-woordvoerder Maarten Verdoodt. Dat betekent dat het stadion bijna uitverkocht is, want voor Union-Union Berlin mogen maar 15.000 van de 21.000 zitjes in het Lotto Park ingenomen worden, waarvan er 2.500 voorbehouden zijn voor de Duitse supporters. Een voorwaarde van RSCA om Union in Anderlecht te laten spelen, was namelijk dat de supportersvakken van de harde RSCA-supporterskernen als Mauves Army leeg blijven.

"Als nomade is het nooit gemakkelijk. Waar we ook spelen, het is nooit goed. Je betaalt een stevige huurprijs, maar speelt niet thuis"

Maarten Verdoodt, woordvoerder Union

Dat laatste toont volgens sommige Union Bhoys aan dat het RSCA-bestuur meer respect heeft voor haar supporters dan de Union-directie. “Er hebben verschillende vergaderingen plaatsgevonden met de Union Bhoys. We hebben toegegeven dat we een fout hebben gemaakt door niet op voorhand te communiceren,” zegt Verdoodt. “Er was ook een positieve bijeenkomst met enkele spelers en de coach. Daar was de boodschap van de spelers duidelijk: ‘We begrijpen jullie standpunt, maar willen dat jullie ons komen steunen.’”

Union-nomaden

Maandag verdedigde de CEO van Union in het VRT-programma Extra Time nog de keuze om in Anderlecht te gaan spelen. “We gaan twaalf- of dertienduizend supporters ontvangen. In Leuven zou dat niet mogelijk geweest zijn,” aldus CEO Philippe Bormans. “Maar het is nooit fijn om in een ander stadion te moeten spelen. Het is weer een nieuw stadion dat we gaan ontdekken.” “Het is niet ideaal. Het is niet onze favoriete plek,” voegt Maarten Verdoodt toe. “Maar het is goedkoper dan in Leuven spelen en het is dichterbij. Op organisatorisch vlak helpt het wel dat we in Brussel spelen.”

Dat Union donderdag in het Lotto Park speelt, heeft te maken met het vertrek van voormalig Union-coach Felice Mazzu naar Anderlecht afgelopen zomer. In augustus spraken beide clubs af dat Union in Anderlecht mag spelen als de unionisten Europees zouden doorstoten. Als Union donderdag wint tegen zijn Berlijnse naamgenoten – de heenwedstrijd eindigde op een gelijkspel - wacht een kwartfinale tegen mogelijke namen als Manchester United, Juventus of Arsenal.

Dan zal Union opnieuw aan tafel moeten zitten met Anderlecht voor afspraken over de thuiswedstrijd in de kwartfinales. Dat Anderlecht voorlopig zelf ook nog Europees speelt in de Conference League maakt het niet gemakkelijker. “De Europa League krijgt dan voorrang op de Conference League. We zullen rond de tafel moeten zitten, maar het contact verloopt goed,” aldus Verdoodt nog. “Als nomade is het nooit gemakkelijk. Waar we ook spelen, het is nooit goed. Je betaalt een stevige huurprijs, maar speelt niet thuis.”

Anderlechtsupporters

Hoewel de meningen bij de Union-supporters verdeeld zijn, zien de Anderlecht-supporters geen graten in de eenmalige verhuizing van de Brusselse club uit Vorst naar het Lotto Park. In een paar supporterscafés aan de Théo Verbeecklaan zijn de stamgasten eensgezind. "Het is iets positief," klinkt het. "In de Europese competities willen we gewoon dat de Belgische ploegen winnen."

De Anderlecht-supporters liggen dus niet wakker van de komst van Union en een eventueel nieuw Europees succes voor de club. Wie alles ongetwijfeld wel met argusogen zal volgen, is voetbalhistoricus Kurt Deswert. Maar ook hij denkt dat de heisa "een beetje overroepen" is en enkel een klein deel van de Unionisten er niet mee kan leven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni