Voetbalploeg Anderlecht-Milan: 'We voelen ons geboycot'

Tim Schoonjans
06/05/2010
Het ziet er somber uit voor de voetbalclub Anderlecht-Milan. Op 18 maart sloot de gemeente elektriciteit, water en gas af omdat het onveilig zou zijn. Het bestuur spreekt dat tegen en ziet het als een pesterij van de gemeente.

"483 spelers hebben we, onder wie meer dan vierhonderd jongeren," steekt voorzitter Antonio Buscema (65) van wal. "Die dreigen allemaal op straat terecht te komen. En waarom? Omdat de gemeente beweert dat er ontploffingsgevaar is in onze gebouwen. Ik kan bewijzen dat dat niet zo is."

De derdeprovincialer Anderlecht-Milan speelt op velden langs de Lennikse Baan, dicht bij de wijk Het Rad. "Op meer dan vierhonderd jongeren hebben welgeteld 185 leden hun contributie betaald. Socialer kan het toch niet! Wat moeten we doen? Ze op straat zetten? In zeven jaar tijd heb ik meer dan 80.000 euro in de club gestoken. Nu wil ik vechten om ze in leven te houden."

Op 18 maart werd aan de bestuursleden meegedeeld dat elektriciteit, water en gas meteen werden afgesloten. Buscema schrok zich een bult. "Ik heb meteen alles laten onderzoeken door de brandweer, de dienst Hygiëne en allerhande andere instanties. Natuurlijk alleen in het gebouw dat van ons is; de andere zijn van de gemeente. Alles bleek in orde te zijn."

"Ik was boos en toog meteen naar de gemeente. Als bewijs had ik al de documenten mee, behalve dat van de brandweer, want daar moet je even op wachten. De gemeente stuurde hen dan nog eens langs, maar ondanks een positieve evaluatie bleef alles afgesloten. Ik heb echt geen idee waarom."

Na lang nadenken kan clubsecretaris Istvan Szladovics toch een mogelijke aanleiding bedenken. "Dit jaar moest het veld heraangelegd worden en zouden ook de vestiaires en de buvette onder handen genomen worden. Dat wordt ons al vier jaar beloofd, en elk jaar gaat onze voorzitter zijn verhaal halen. Dat appreciëren ze niet - misschien is dat een verklaring. We hebben het gevoel dat ze ons boycotten."

Raad van State
Helemaal verziekt is de relatie met de gemeente. En ook het vertrouwen in burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) is zoek. "We hebben niet zo lang geleden nog een gesprek met hem gehad waarin hij vroeg de jongeren zeker niet op straat te zetten. Een week later viel de brief in de bus... Nu probeer ik contact op te nemen, maar ik krijg geen antwoord. We botsen op een muur."

Bij de gemeente Anderlecht valt een ander verhaal te horen. "Er zijn verschillende redenen voor de afsluiting," zegt men op het kabinet van Fabienne Miroir, de schepen van Sport (PS). "De burgemeester mag een etablissement sluiten als met de brandveiligheid niet alles conform is. De hygiënediensten en de dienst Milieuvergunningen hebben een paar mankementen gemeld. In de vestiaire is er bijvoorbeeld een gasboiler die niet conform de normen is geïnstalleerd en te weinig verluchting heeft. In de keuken zijn er dan weer te weinig brandblussers, er staat een wasmachine, enzovoort."

Maar de renovatie, die komt er in de komende jaren, zeggen ze bij de gemeente. "De bouw van een vestiaire, een eerste synthetisch veld en verlichting zou in de lente van 2011 moeten beginnen. We wachten op de stedenbouwkundige vergunning. Het tweede synthetisch veld en een bijkomend gebouw zijn voor 2012."

"De gemeente Anderlecht subsidieert alle sportclubs en ook Anderlecht-Milan heeft daarvan altijd kunnen genieten. We hebben verschillende velden, die ook zij kunnen gebruiken."

De ploegen van Anderlecht-Milan werken nu de competitie af op verschillende locaties: een situatie die volgens het bestuur niet kan blijven duren. "Als we geen eigen veld en buvette hebben, dan is het gedaan met de club."

"We trekken naar de Raad van State," besluit Buscema. "We moeten wel: er is geen dialoog, en we willen ook tonen dat we ons niet laten doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni