Niet alleen sportief gaat het de laatste tijd bergaf met Anderlecht, ook financieel toont de curve een dalende lijn. Zonder deelname aan de Champions League of grote transfers boekt de landskampioen 42 miljoen euro verlies. “Anderlecht heeft dringend een nieuw stadion nodig als het de huidige loondruk wil kunnen dragen,” zegt sporteconoom Trudo Dejonghe van de KU Leuven.
Wie dempt de financiële put bij RSCA?
Lees ook: Anderlecht-verdediger Jorgensen ontloopt schorsing na gecontesteerde rode kaart tegen STVV
Wanneer Marc Coucke op 1 maart officieel de nieuwe voorzitter van RSC Anderlecht wordt, dan wacht hem een paars-witte puinhoop. Er zijn de slabakkende prestaties op het veld, maar de club is ook financieel doodziek. Van de 700 miljoen euro die de Brusselse recordkampioen de voorbije tien jaar in het laatje kreeg, hield het slechts 3 miljoen euro cumulatieve winst over. Vooral de laatste drie jaar zakte de Brusselse recordkampioen diep in het rood met een exploitatieverlies van iets meer dan 42 miljoen euro. Anders gezegd: Anderlecht boekt bij gelijke kosten en omzet jaarlijks meer dan 40 miljoen euro verlies.
Lenen of verkopen
Reden hiervoor: te hoge loondruk, te klein stadion en een slecht uitgebouwde marketing. Anderlecht heeft een loondruk van 109 procent: de lonen liggen zo hoog dat ze de inkomsten van de club met 9 procent overstijgen. Met andere woorden: Anderlecht kan zijn spelers soms gewoonweg niet betalen en dan moet het ofwel lenen ofwel verkopen.
“Anderlecht heeft een traditie van hoge lonen,” zegt sporteconoom Trudo Dejonghe (KU Leuven). “Dat is al een tijdje zo. Denk maar aan Lucas Biglia die in 2013 al anderhalf miljoen euro per jaar verdiende. Zolang Anderlecht kampioen speelt en het in de vetpotten van de Champions League mag graaien, vormt dat geen probleem, maar anders is de club genoodzaakt zijn beste spelers te verkopen. De transfer van Youri Tielemans naar Monaco vorig jaar voor 25 miljoen euro was meer dan broodnodig.”
Geld lenen is een andere, tijdelijke oplossing. Zo paste aandeelhouder Alexandre Van Damme vorig seizoen nog 20 miljoen euro bij. Al deed hij dat niet zomaar. Van Damme bedong een clausule waarin de lening op 1 januari 2018 zou worden omgezet in aandelen als de club de schuld niet voor die datum kon aflossen. Meteen een reden waarom heel wat aandeelhouders voor het begin van dit jaar de overname afgerond wilden zien.
Hamburger
Eind vorige maand gaf Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) het Eurostadion de (definitieve?) doodsteek. Anderlecht was dan misschien niet langer geïnteresseerd in het project, een nieuw stadion is een absolute must. “Een arena met 40.000 zitjes moet Anderlecht in staat stellen de omzet aanzienlijk te verhogen. Op die manier zou het de huidige loondruk wel kunnen dragen. Het is dus absoluut noodzakelijk dat de club de volgende jaren werk maakt van een nieuwe thuishaven,” zegt Dejonghe.
"Een arena met 40.000 zitjes moet Anderlecht is staat stellen de omzet aanzienlijk te verhogen"
Verder haalt Anderlecht volgens hem te weinig inkomsten uit de eigen horeca. “Een stadion midden in de stad geeft wel een authentieke sfeer, maar het heeft ook een groot nadeel. De meeste supporters gaan op zoek naar een hamburger in de straten rond het Astridpark. Op dat vlak kan het een voorbeeld nemen aan Racing Genk. Je zit daar op een eiland waardoor je niet anders kan dan je drankje binnen het stadioncomplex te kopen.”
Marc Coucke
Er is dus werk aan de winkel voor Coucke die zelf een financieel zwaard van Damocles boven zijn hoofd heeft hangen. Farmareus Perrigo eist 1,9 miljard euro van de West-Vlaamse ondernemer voor mogelijke fraude bij de verkoop van Omega Pharma. Coucke zelf heeft ‘alle vertrouwen in de verdediging’. Maar als die op hetzelfde niveau als die van Anderlecht acteert, is hij nog niet thuis.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , Economie , RSCA , RSC Anderlecht , Marc Coucke , Voetbal , voetbalstadion
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.