Zo zal het sportpark van 50 miljoen op de Heizelvlakte eruitzien

JB
© BRUZZ
13/11/2023
Updated: 13/11/2023 18.53u

Komt er dan toch wat schot in de Neo-zaak? Met de plannen voor een sportpark op de Heizelvlakte is er in ieder geval (eindelijk) sprake van concrete vooruitzichten in de schaduw van het Koning Boudewijnstadion.

"Met dit sportpark steken we de verouderde sportinfrastructuur op de Heizelvlakte in een nieuw jasje", klopt Brussels schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo-Groen) zich op de borst. "Bovendien bevestigen we met deze plannen het historisch sportieve karakter van de Heizelvlakte."

De focus ligt enerzijds op drie grote sportzones: een hockeyveld, een voetbal- en rugbyterrein, en de vernieuwing van het atletiekstadion Victor Boin, en anderzijds een publiek toegankelijk park. In totaal gaat het over een oppervlakte van 27 hectare.

“Het hockeyveld, dat vandaag door hockeyclub Primerose gebruikt wordt, zal gemoderniseerd worden zodat het voldoet aan de huidige internationale normen”, zegt Hellings aan BRUZZ. Het zal 2500 zitjes tellen.

Het toekomstige hybride voetbal- en rugbyterrein, van natuur- en synthetisch gras, komt dan weer op de plek van het huidige atletiekstadion Victor Boin. Er zullen tot 5000 toeschouwers terechtkunnen. “Van dit veld zullen scholen gebruikmaken, en we kunnen er ook jeugdtoernooien organiseren”, aldus Hellings. “Het is sowieso de bedoeling om allerlei sportevenementen te laten doorgaan op de nieuwe site. Daar is veel vraag naar.”

Het atletiekstadion Victor Boin verhuist naar een ander terrein en zal vooral de activiteiten van atletiekclub Excelsior huisvesten, de grootste atletiekclub van het land. “Maar het zal bijvoorbeeld ook ingezet kunnen worden als plek waar atleten kunnen oefenen en opwarmen voor de Memorial Van Damme in het Koning Boudewijnstadion.”

Volgens Hellings is die sportinfrastructuur afgestemd op de noden en het gebruik van de verschillende sportclubs die vandaag al op de Heizelvlakte actief zijn.

(Tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Publiek park

Verder krijgt het sportpark ook een publiek park dat een volledige voetgangerszone moet worden. “Dat park gaat het huidige Victor Boinstadion, dat in een heel slechte staat verkeert, en enkele andere sportterreinen vervangen, zoals dat van een opgedoekte petanqueclub.”

Er komen ook voor iedereen toegankelijke sportruimtes, zoals een ‘agora space’ voor voetballers en basketters en een laagdrempelige fitnessruimte in openlucht. Volgens Hellings zal de nieuwe omgeving van het park, ook door de aanwezigheid van kantoren en horeca, ervoor zorgen dat de sociale controle verhoogd wordt. “Dat is positief voor de veiligheid, want vandaag klagen mensen af en toe over onveiligheid op het Heizelplateau - denk bijvoorbeled ook aan de stadsrodeo's.”

2030

Het kostenplaatje wordt geraamd op 50 miljoen euro, waarvan 8 miljoen van de stad Brussel. De rest komt uit de Neo-pot. Voor de goede orde: Neo is een coöperatieve vennootschap van het Brussels Gewest en de stad Brussel, opgericht om de transformatie van de Heizelsite te realiseren. Maar voor het project zit de stad Brussel aan de knoppen. In het kader van het sportpark wordt binnenkort overigens een Europese openbare aanbesteding uitgeschreven.

De werken aan het sportpark moeten in juni 2024 van start gaan. De bedoeling is om het volledige sportpark finaal tegen 2030 klaar te hebben.

“Maar de twee grootste sportclubs die nu actief zijn op de Heizel – Primerose en Excelsior – zullen al eerder op hun vernieuwde terreinen terechtkunnen. We hebben het in totaal over 1400 leden. De werken zullen zo georganiseerd worden dat zij als eersten van hun vernieuwde sportinfrastructuur kunnen gaan proeven.” In de tussentijd kunnen de sportievelingen elders terecht.

Gewestelijke Bestemmingsplan

De Neo-plannen omvatten naast het sportpark en het heraangelegd Verregatpark ook onder meer een congresruimte, shoppingcentrum, horeca en woningen. Maar die plannen blijven voorlopig dode letter. Ze werden al meermaals vernietigd door de Raad van State.

Dat komt vooral door de beoogde wijziging van het Gewestelijke Bestemmingsplan, die noodzakelijk is om het winkelcentrum te kunnen integreren in het Neo-project. Afgelopen zomer liep al het vierde onderzoek naar de wijziging van dat Gewestelijke Bestemmingsplan.

“Zo’n wijziging was niet nodig voor het sportpark, aangezien de bestemming van de betrokken terreinen al van sportieve aard is”, aldus Hellings.

Project sleept al veertien jaar aan

Het sportpark is dus de eerste concrete vernieuwing van de Heizelsite, maar het opwaarderingsproject sleept al jaren aan. Bijna exact veertien jaar geleden schreef de Stad Brussel een architectuurwedstrijd uit, met als doel van de Heizelvlakte een internationale trekpleister maken. Toch is er nog geen spade in de grond gestoken.

Wat is er allemaal foutgelopen met het NEO-project? BRUZZ dook in de archieven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni