De coronacrisis heeft een flinke impact op de bouwaanvragen in het gewest. Alleen al in de Stad Brussel lopen 250 dossiers vertraging op, onder meer het grote project achter UGC de Brouckère. Midden juni herneemt de Stad de overlegcommissies, die dan op Brussels Expo plaatsvinden.
250 bouwaanvragen lopen vertraging op in Brussel-Stad
Een 150-tal dossiers in Schaarbeek, evenveel in Anderlecht en zelfs 250 in de Stad Brussel. Het aantal bouwaanvragen dat vertraging oploopt door de coronacrisis is in heel wat gemeenten erg hoog.
De reden voor de vertraging? De meeste openbare onderzoeken en overlegcommissies werden tijdens de periode met strenge veiligheidsmaatregelen opgeschort. De twee procedures zorgen voor inspraak van bewoners en instanties bij bouwprojecten, maar werden opgeschort tijdens de periode van strenge veiligheidsmaatregelen. "Gemiddeld komt er daardoor drie maanden vertraging bij een bouwdossier," zegt bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels/SP.A).
De Brouckère
Onder de projecten bevinden zich veel kleine bouwplannen, maar ook enkele kleppers. In de Stad Brussel springt het bouwblok naast het de Brouckèreplein (achter de bioscoop) er bijvoorbeeld uit. Verzekeringsmaatschappij Allianz is er ondertussen vertrokken en de 40.000 vierkante meter kantoren zullen er omgebouwd worden tot 180 woningen, een hotel met 145 kamers, studentenkoten en ook nog wat kantoren.
“De coronacrisis zorgt toch voor een aanzienlijke vertraging,” zegt een woordvoerder van ontwikkelaar Immobel. “Hoe groot de impact is, weten we nog niet. Het is ook nog niet helemaal duidelijk hoe de procedures zullen hernemen.”
De ontwikkelaar wijst erop dat de vertraging in dit dossier dubbel jammer is: doordat de huurder al verhuisd is (naar de Noordwijk) dreigt het hele bouwblok extra lang leeg te staan. “Normaal hoopten we om in januari 2021 te beginnen bouwen. Vandaag is het onduidelijk of dat haalbaar is.”
In Anderlecht loopt onder meer het project Key West aan het Biestebroekdok nabij de Kuregembrug vertraging op. Op de plek waar nu nog enkele opslagplaatsen staan staan liefst 524 apppartementen en diverse andere functies gepland.
Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.brussels/SP.A) liet vorige week weten dat openbare onderzoeken en overlegcommissies op 1 juni kunnen hernemen.
Gemeenten als Anderlecht en Schaarbeek willen daar dan ook zo snel mogelijk werk van maken. In de Stad Brussel en Oudergem wachten ze nog tot 16 juni. Aangezien de ministeriële besluiten van de Brusselse regering over de herlancering nog niet gepubliceerd zijn, dreigt immers een juridisch vacuüm. “Dit zijn complexe procedure die aangevochten kunnen worden voor het gerecht. Het is belangrijk dat ze waterdicht zijn,” legt Brussels schepen van stedenbouw Ans Persoons (change.brussels/SP.A) uit.
Vergaderen in Brussels Expo
De Stad wil het tempo van de overlegcommissies vanaf midden juni wel stevig opdrijven. Uit veiligheidsoverwegingen zullen de bijeenkomsten overigens uitwijken van het administratief centrum in de Vijfhoek naar Brussels Expo. In de beurshallen is plaats zat voor veilige vergaderingen.
In Oudergem en Anderlecht vinden de bevoegde schepenen alvast dat Smet niet snel genoeg schakelde om de herlancering van de bouwaanvragen opnieuw mogelijk te maken op een juridisch waterdichte manier. De staatssecretaris zelf ontkent dat. "We hebben juist zo snel mogelijk gehandeld, nadat we overlegd hadden met de gemeenten. Verschillende gemeenten feliciteerden me daar ook al mee."
De gemeenten kregen ondertussen ook zes maanden extra van het Gewest om de vergunningsprocedures rond te krijgen. Zonder dat respijt dreigden de dossiers van de gemeenten naar het Gewestniveau te verhuizen als de vastgelegde termijn voor een vergunning werd overschreden. Dat risico is nu van de baan.
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , openbaar onderzoek , overlegcommissie , Pascal Smet , Ans Persoons , Immobel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.