Verschillende verenigingen verzetten zich tegen de bouwvergunning voor het Brouck’R-project op het De Brouckèreplein. De gewestelijke ambtenaar heeft de gevraagde bouwvergunning afgegeven, ook al werden er tijdens het openbaar onderzoek verschillende klachten ingediend. De verengingen willen nu dat de Raad van State de bouwvergunning schorst, en daarna vernietigt.
ARAU vraagt om bouwvergunning Brouck’R te schorsen
Bouwpromotoren Immobel en BPI willen de verouderde kantoorgebouwen tussen het De Brouckèreplein, de Lakensestraat, de Zwaluwenstraat en de Augustijnenstraat vervangen. Bijna het hele blok verdwijnt, enkel de historisch gebouwen aan het De Brouckèreplein zelf - zoals bijvoorbeeld cinema UGC - blijven staan.
De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (CRMS) stelde eerder dat belangrijke elementen van het Brusselse erfgoed worden afgebroken en nam ook met de tweede versie van het ontwerp geen genoegen. Toch kreeg het project een gunstig advies van de overlegcommissie.
Stadsverenigingen ARAU, IEB en een buurtbewoner van het project stellen zich vooral vragen bij de vele vierkante meters die worden afgebroken. Het gaat om meer dan 40.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Dat zorgt ervoor dat er grote hoeveelheden afval worden geproduceerd tijdens de sloopfase. Voor de productie, het vervoer en het gebruik van nieuwe materialen zal de milieu-impact groot zijn. Ook zal de bouwplaats gedurende meerdere jaren een impact hebben op de leefbaarheid van de buurt. In plaats daarvan zagen de verenigingen liever betaalbaardere woningen verrijzen binnen een vorm van nieuwbouw die het erfgoed meer respecteert.
Ze vragen de Raad van State daarom de bouwvergunning nietig te verklaren. Aangezien de sloopwerkzaamheden al van start zijn gegaan, vragen ze eerst om een verzoek tot opschorting.
Het duurt over het algemeen zo’n drie tot vijf maanden voor de Raad van State een dergelijk verzoek heeft behandeld. Als het verzoek wordt ingewilligd, zullen de afbraakwerkzaamheden die al zijn begonnen, worden stilgelegd. Daarna zal de Raad van State nog uitspraak doen over het beroep tot nietigverklaring. Daar kunnen soms jaren overheen gaan.
Brouck'R
Maar er is ook bezwaar tegen de manier waarop de administratie dit dossier aanpakte. IEB zegt dat de het heel lang heeft geduurd vooraleer de gewestelijke administratie urban.brussels inzage gaf in de afgegeven bouwvergunning. Het heeft zo’n veertig dagen geduurd voordat de verenigingen het 90 pagina’s dikke document in handen kregen.
Het kabinet van staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) wenst niet te reageren op het feit dat de stadsverenigingen de bouwvergunning willen schorsen. Ook niet op de - volgens de verenigingen - laattijdige inzage die de ze kregen in de bouwvergunning.
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Brouck'R