Het forse vastgoedproject dat gepland is tussen de Baksteenkaai en het Zeehondstraatje verontrust de buurt. “De stijl van de nieuwbouw past totaal niet op de Vismarkt. De gevel doet denken aan een appartementsblok aan de kust.”
Buren in verzet tegen blok ‘vakantieappartementen’ op Vismarkt
Het openbaar onderzoek, dat afgelopen donderdag begon, is al het tweede in dit dossier. Eind vorig jaar deed de BVBA Baksteenkaai, de vennootschap van twee West-Vlaamse zakenlui, al een eerste aanvraag om op de Baksteenkaai 38-40 en in het binnengebied een grote handelsruimte, 24 woningen en 27 parkeerplaatsen te maken.
De buurt ging in verzet, maar vooraleer de overlegcommissie zich kon uitspreken was er in januari de fameuze beslissing van het Grondwettelijk Hof die bepaalde dat een bouwaanvraag vanaf 25 parkeerplaatsen een effectenverslag moet omvatten. Alles moest dus overgedaan worden.
In de nieuwe aanvraag hebben de projectontwikkelaars het aantal parkeerplaatsen gereduceerd tot 24, zodat er geen effectenverslag nodig is. Het bouwproject betreft nog steeds een flink aantal percelen in de buurt. Het pand op nummer 38-40 van de Baksteenkaai, waar nu het leegstaande Castel de Rhodes is, zou worden afgebroken. In de plaats komt een nieuwbouw, bestaande uit een begane grond en vijf verdiepingen. Beneden komt een supermarkt en ook een restaurant, daarboven woningen.
Supermarktuitgang
De supermarkt loopt door tot in de Zeehondstraat, waar de nooduitgang is gepland. Om die te bouwen, zullen twee van de oude huizen van het steegje sneuvelen. Bovenop de supermarktuitgang komen vier verdiepingen met woningen.
Het project strekt zich nog verder uit in het binnenterrein want de ontwikkelaars hebben ook het pand op nummer 48-52 van de Baksteenkaai gekocht, waar tot voor kort de laatste visgroothandelaar Segers-Soetens zat. Deze panden zijn opgenomen in de inventaris bouwkundig erfgoed en kunnen niet zomaar afgebroken worden. De bouwpromotoren willen het gelijkvloers ombouwen tot kantoren. De bestaande appartementen op de verdiepingen blijven behouden. Ook de benedenverdieping van nummer 54 is betrokken bij het project. Hier komt de toegang tot de nieuwe ondergrondse parking.
Esthetiek
Een fors project dus, waar de buurt niet mee opgezet is. Vooral de esthetiek van de nieuwbouw op de Baksteenkaai, die bovendien fors zal uitsteken boven de flankerende gebouwen, is een doorn in het oog van de bewoners. “De buurt is niet tegen de afbraak van het gebouw Castel de Rhodes. Dat pand heeft geen grote waarde. Maar in de plaats moet er iets komen wat past op deze historische plek. Nu is er een hoog blok met balkonnetjes en een plat dak gepland, geen hellend dak zoals historisch gebruikelijk op de Vismarkt,” zegt Bernard Widart, eigenaar van het aanpalende hoekhuis op nummer 36.
“Het is de slechte architectuur van de vakantieappartementen op de dijk aan de kust,” vult Jean-François Dumoulin, buurtbewoner en zelf architect, aan. “De gevel bestaat bijna helemaal uit glas en ramen, met nauwelijks muur ertussen. Daardoor zit er geen hiërarchie in de façade.”
Ook voor buurtbewoonster Christiane De Langhe is het project ‘een catastrofe’. “Het is een breuk met de omgeving. Nergens op de Vismarkt heb je appartementen met terrassen met zicht op het plein.”
Zelf woont ze om de hoek in de smalle Zeehondstraat, waar dus ook een nieuwbouw komt. “Er is in de steeg al zoveel schade aangericht door eerdere vastgoedprojecten,” zegt ze. “Nu zullen er weer twee typische huizen sneuvelen. In de plaats komen hogere gebouwen.”
Het feit dat er steeds hoger wordt gebouwd ergert de buren. Volgens het Gentse architectenbureau dat de bouwaanvraag heeft opgesteld ‘variëren de hoogtes, volumes en kleuren op de Baksteenkaai in een vrolijke wanorde’. Klopt niet, volgens De Langhe. “Er is nu een zekere harmonie, op een enkel uitzonderlijk hoog gebouw na. Maar die uitzonderingen worden door de bouwpromotoren telkens als norm genomen.”
Bernard Widart: “Er zal geen enkele harmonie zijn tussen mijn pand en die nieuwbouw.” Hij begrijpt dat het stadsbestuur wil verdichten door middel van hogere gebouwen. “Maar moet je dat ook doen in een historische wijk? Zo zet je het typische karakter van de buurt op het spel.”
Hij is ook ongerust over een ander project op het plein. Vorig jaar kocht de Nederlandse groep ProWinko het rijtje panden tussen visrestaurant François en La Huitrière. De bedoeling zou zijn om er een hotel te maken. Widart: “Met twee zulke grote projecten gaat de hele ziel van het plein verloren.”
De bewoners plannen voor eind deze week een buurtvergadering. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 9 september.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.