Een vrederechter oordeelde in een geschil tussen de Chinese ambassade en inwoners van Sint-Pieters-Woluwe in het voordeel van laatstgenoemden. De Volksrepubliek China wilde naast de ambassade een complex met appartementen bouwen. De rechter oordeelde evenwel dat er op het perceel enkel één of twee villa's mogen gebouwd worden. Dat schrijft La Dernière Heure.
Buurtbewoners Sint-Pieters-Woluwe winnen rechtszaak tegen Volksrepubliek China
Buurtbewoners, onder leiding van de rechtstreekse buurman van de ambassade, strijden al jaren tegen dit bouwproject dat "een residentiële, groene en bosrijke wijk zou ontsieren." In 2021 hadden de buren het proces ingeleid. Op dat moment was de bouwvergunning nog in de fase van onderzoek. Het gewest had de plannen verworpen, maar de buren besloten toch verder door te gaan met het proces om een vonnis te verkrijgen waarin staat dat ze over 'erfdienstbaarheid' beschikken.
De Volksrepubliek China had plannen voor een groot complex, met 20 appartementen. Het gebouw zou een lengte krijgen van 60 meter. Daarvoor was een terrrein aangekocht, vlak achter de Chinese ambassade, in een woonwijk van Sint-Pieters-Woluwe. Vorige week verwierp de vrederechter van het kanton Sint-Pieters-Woluwe het Chinese project.
Erfdienstbaarheid
Een clausule, bekend als een 'erfdienstbaarheid', komt voor in de eigendomsakten van het Chinese perceel (nummer 14 van de Zondagboslaan), van nummer 12 (de buurman) en ook in bijna alle eigendomsakten van deze welgestelde wijk. Het bepaalt dat 'in geval van bouw of wederopbouw' de kopers zich moeten houden aan de voorschriften van de bevoegde autoriteiten met betrekking tot niveaus, wegen, belastingen, enzovoort. Volgens het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening wordt de wijk als woongebied beschouwd, waar alleen de bouw van vrijstaande of halfvrijstaande villa's is toegestaan.
China betwistte deze 'erfdienstbaarheid', die in de jaren 1950 werd vastgesteld met betrekking tot hun perceel, met het argument dat ze vervalt met de dood van de verkoper. De vrederechter volgde het Chinese argument niet. "Integendeel", zegt Gery de Walque, de woordvoerder van de vrederechters in het arrondissement Brussel. "Bij elke verkoop en aankoop moet die clausule hernomen worden. Het is een last die gepaard gaat met het perceel zelf, en niet met de persoon die op een bepaald moment eigenaar is."
Ook verwierp ze de claim van China op 'diplomatieke immuniteit' door te verwijzen naar het Verdrag van Wenen van 1961 over diplomatieke betrekkingen.
Violaine Haesen, die het buurtcomité leidt, is uiteraard blij met deze 'duidelijke en goed onderbouwde' uitspraak. "De rechtsstaat is gerespecteerd", vertelt ze in La Dernière Heure. "Wie er ook voor je staat, de rechtbanken beslissen dat de rechten van de burgers gerespecteerd moeten worden. China wilde nu met de bouw beginnen. Dat zal niet mogelijk zijn. En als China de huidige villa begint te vernietigen, zullen we onze voorzorgsmaatregelen nemen."
Het buurtcomité is verheugd met de beslissing van de vrederechter over de erfdienstbaarheid, die nu 'ononderbroken en eeuwig' is. "China zal nooit iets kunnen bouwen dat niet in overeenstemming is met deze erfdienstbaarheid," zegt Judit Karlsson van het comité. "Dit is een essentieel en uiterst belangrijk element. Niet in het minst omdat geen enkele administratieve autoriteit (in dit geval Urban.Brussels) deze uitspraak nu kan negeren."
China kan nog in beroep gaan bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Daar heeft het 30 dagen de tijd voor. "Een beroepsprocedure is niet opschortend", aldus Karlsson. "Het verandert niets aan de beslissing van de vrederechter. Een beroep van China zou ook verschillende jaren duren om succesvol te zijn." In geval zo'n oordeel er toch zou komen, hebben de bewoners ook de mogelijkheid in beroep te gaan bij het Hof van Cassatie.
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Stedenbouw
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.