Typische puntgevelwoningen in de tuinwijk Floréal, met de gele ramen.

Dan toch dubbele beglazing in tuinwijk Logis-Floréal

AD
© BRUZZ
06/06/2023

Inwoners van de tuinwijk Le Logis-Floréal in Watermaal-Bosvoorde mogen dan toch dubbel glas installeren in hun woningen, zolang die ingrepen niets aan het uitzicht van de wijk veranderen. Dat heeft staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.Brussels-Vooruit) gisteren gezegd tijdens de Commissie voor Territoriale Ontwikkeling.

Tijdens de renovatie van tuinwijk Le Logis-Floréal besliste de Brusselse Huisvestingsmaatschappij (BGHM) om bij verschillende huizen in de beschermde tuinwijk opnieuw enkel glas te installeren. Dat terwijl enkele bewoners van Le Logis-Floréal eerder zelf al hun enkele beglazing vervangen hadden door dubbel glas. Dubbel glas bleek moeilijk te installeren in de historische woningen door hun typische smalle houten raamkozijnen, maar daarvoor is nu een oplossing gevonden.

'Algemene harmonie bewaren'

"Zolang het huidige uiterlijk van de woningen bewaard blijft, kunnen de raamkozijnen vervangen worden en kan er dubbele beglazing geïnstalleerd worden," aldus Smet in de commissie. "Om de algemene harmonie te bewaren, moeten de buitenprofielen overeenkomen met de huidige profielen. Het schrijnwerk aan de binnenkant kan dikker gemaakt worden om ervoor te zorgen dat de nieuwe beglazing goed aansluit."

Voor die ingrepen hebben de bewoners uitzonderlijk geen vergunning nodig, al komt daar wel een extra uitdaging bij kijken. Het schrappen van de eis dat monumentale panden een vergunning nodig hebben voor herstellingswerken, gaat namelijk gepaard met het verlies van een subsidie die tot 80 procent van de restauratiekosten kan dekken. Volgens Smet kunnen de bewoners wel een alternatieve subsidie aanvragen, die de helft van de kosten zal dekken.

Slecht geïsoleerde daken

De tuinwijk in Watermaal-Bosvoorde is inmiddels zo’n honderd jaar oud, waardoor ook de daken van veel woningen niet of slecht geïsoleerd zijn. "Terwijl het dak verantwoordelijk is voor minstens 35 procent van het warmteverlies," zegt Smet. Hij benadrukt ook dat dakisolatie in aanmerking komt voor subsidies en niet (noodzakelijk) een bouwvergunning vereist.

Om na te gaan hoe de woningen van de tuinwijk als geheel kunnen worden aangepakt, loopt er momenteel een proefproject waarbij twee leegstaande huizen een jaar lang gemonitord worden. Die woningen zullen volledig geïsoleerd worden volgens de geldende normen.

Energiecrisis

De tuinwijk ontsnapt dus gedeeltelijk aan de strenge regels van het Beheersplan voor het Erfgoed Logis-Floréal, maar volgens Smet is het niet zo dat nu plots alle erfgoedgebouwen op dezelfde manier kunnen worden aangepakt of gerestaureerd.

"De tuinwijk staat op de erfgoedlijst als geheel, niet als afzonderlijk gebouw. Daardoor is er meer ruimte voor interpretatie," zegt hij. "We moeten ons erfgoed in de context van de energiecrisis plaatsen en tegelijkertijd de uniformiteit van de wijk en de harmonie in het landschap bewaren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni