Muurklimmen in een kerk, binnenkort kan het naar alle waarschijnlijkheid in Laag-Vorst. Het openbaar onderzoek over de plannen voor een klimhal in de Sint-Antonius van Paduakerk in de Genuastraat is net van start gegaan.
Dit wordt de klimhal in de Sint-Antoniuskerk in Vorst
In de kerk wordt het mogelijk om de drie subdisciplines van de klimsport te beoefenen. In de eerste plaats snelheid, waarbij het doel is zo snel mogelijk een klimwand van 15 meter hoogte beklimmen. Bouldering, waarbij sporters een wand beklimmen op ongeveer 4,5 meter hoogte. En lead (voorklimmen) waarbij een moeilijke route geklommen wordt van 20 meter.
Naast de klimzone zelf, waarvoor partner Maniak werd betrokken, een ondernemer die al meerdere zalen uitbaat in Wallonië, krijgt het project ook een kleine horecagelegenheid voor zo’n vijftig personen, een kinderzone en kleedkamers met sauna, sanitaire voorzieningen en fietsenstalling. Het aantal bezoekers wordt geraamd op 250 per dag, met een piek tussen 18 en 21 uur.
De onderhandelingen begonnen een aantal jaar geleden al, zegt initiatiefnemer Stéphane Dandois. Inmiddels zijn de gemeente en de verschillende betrokken partijen akkoord gegaan en is de partner Maniak gevonden die al meerdere klimzalen uitbaat. Momenteel loopt het openbaar onderzoek over de bouwplannen.
De buitenkant van de kerk zal nagenoeg intact blijven. Ook de fresco's worden beschermd. Wel zullen de daken worden gerenoveerd, maar in oude stijl hersteld worden. De klimzaal krijgt toestemming om de kerk tenminste dertig jaar te huren.
Het openbaar onderzoek loopt nog tot 18 januari, tot dan kunnen burgers en verenigingen de plannen inkijken en opmerkingen versturen naar de gemeente. Op 1 februari komt de overlegcommissie samen. Die vergadering zal op basis van de reacties en een reeks adviezen een advies afleveren over de plannen. Op basis daarvan kan een bouwvergunning afgeleverd worden. Als de vergunningen rond zijn, hoopt Dandois dat de werkzaamheden snel kunnen starten.
De bevoegd schepen draagt het project alvast een warm hart toe. "Het is een goede manier om kerken nieuw leven in te blazen. We hebben er bij de gemeente op aangedrongen dat het project het erfgoed en het historische karakter van de kerk zou respecteren en dat het voor iedereen beschikbaar zou zijn, met prijzen die toegankelijk zijn voor de buurt," zei schepen van Stedenbouw Alain Mugabo (Ecolo) eerder.
Lees meer over: Vorst , Stedenbouw , Kerk , ontkerkelijking , muurklimmen , klimzaal