| Elsense schepen voor Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo)

Elsene zet een rem op dure studentenkoten

MA
© BRUZZ
29/08/2019

Grote vastgoedprojecten voor studentenkoten maken minder kans op goedkeuring in Elsene. “Een groot deel van de studenten kan die dure koten niet betalen”, aldus Elsense schepen voor Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo).

De gemeente Elsene wil de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten voor koten afremmen, weet La Dernière Heure. “We maken ons inderdaad zorgen over de grote private kotprojecten in Elsene. Het gaat vaak om bouwprojecten met meer dan honderd koten”, vertelt Elsense schepen voor Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo) aan BRUZZ.

Koten maken Elsene onbetaalbaar

Volgens Rouyet zijn daar verschillende problemen aan gekoppeld. “Een kot is veel rendabeler voor een vastgoedontwikkelaar dan een klassieke woning. Zo’n kot kan verkocht worden aan 6000 euro per vierkante meter. Om een idee te geven: een kot van 23 vierkante meter in de Kroonlaan kost 133.000 euro. Niet alleen kopen is enorm duur, ook aan huren hangt een prijskaartje. De huurprijs van een kot in dezelfde buurt bedraagt 500 euro voor slechts 12 vierkante meter. Een groot deel van de studenten kan die dure koten niet betalen."

"Als men koten aan een hoge prijs gaat verkopen of verhuren, is het probleem dat het terrein heel duur wordt. Een vastgoedontwikkelaar die normale woningen wil bouwen voor gezinnen, kan dan geen terrein meer kopen. Door die vastgoedspeculatie zouden veel gezinnen Elsene noodgedwongen moeten verlaten omdat het niet meer betaalbaar is. We willen de inwoners van Elsene uiteraard behouden. Daarbij komt ook kijken dat vastgoedontwikkelaars zich vaak richten tot buitenlandse studenten omdat zij over voldoende financiële middelen beschikken. We willen dat verhinderen”, vertelt Rouyet verder.

Daarnaast is er ook nog een fiscaal probleem. “Studenten betalen weinig belastingen. Op die manier ontvangt de stad geen geld voor het renoveren van de straten, het plaatsen van fietsenparkings enzoverder.”

De grote projecten vormen volgens Rouyet ook een probleem in termen van dichte bebouwing. “Als je 300 koten bouwt, heeft dat een grote impact op de buurt.”

Voorrang aan betaalbare koten

Omwille van voorgenoemde problemen ziet Rouyet het noodzakelijk om de grote privéprojecten een halt toe te roepen. Rouyet stelde een lijst op van alle grote vastgoedprojecten voor koten die al ontwikkeld zijn. “Sinds 2010 zijn dat ongeveer 2400 privékoten. Er liggen nog meer projecten op tafel die op goedkeuring wachten. Of ze goedkeuring zullen krijgen is nog maar de vraag. Er is geen algemene regel maar we bekijken het geval per geval. We geven voorrang aan kotprojecten op universitaire campussen zoals de VUB en ULB. Op die manier komen er meer betaalbare koten op de markt, waar momenteel een tekort aan is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Stedenbouw , studentenkoten , vastgoedprojecten , Yves Rouyet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni