Simulatiebeeld van hoe het Marie Jansonplein er eind 2022 zal uitzien.

| Simulatiebeeld van hoe het Marie Jansonplein er eind 2022 zal uitzien.

Heraanleg Marie Jansonplein start volgende week

TDN
© BRUZZ
19/10/2021

De langverwachte heraanleg van het Marie Jansonplein in Sint-Gillis gaat maandag 25 oktober van start. Eind 2022 zou het plein een heus stadspark moeten zijn, met speelpleinen, een waterpartij en veel groen. De omliggende Jourdan- en Moskoustraat worden autoluw.

Het Marie Jansonplein, in de volksmond beter gekend als de ‘Carré Moscou’ of ‘Carré Monnaies’, ondergaat de komende maanden een metamorfose. Na een brede consultatie bij de omwonenden krijgt de openbare ruimte van 14.000 vierkante meter waterfonteinen, speel- en sportterreinen, drie kiosken, een hondenparkje en een gerenoveerd sportveld. Het bomenbestand wordt uitgebreid met 64 nieuwe bomen.

Het groene stadspark wordt aangelegd in het verlengde van het autovrije Voorplein, waarbij de Jourdan- en Moskoustraat enkel nog met de wagen toegankelijk zijn voor omwonenden, leveringen en marktkramers. Daardoor wordt het Jansonplein ingebed in een ruime autoluwe omgeving, die doorloopt van het Sint-Gillisvoorplein tot het Pauluspark. Ook de oversteek naar dat Pauluspark zal veiliger worden.

We creëren een nieuwe aantrekkelijke ontmoetingsruimte en verminderen de autodruk

schepen Willem Stevens

Sint-Gillis kreeg in december 2020 de stedenbouwkundige vergunning en wees de werken vervolgens toe aan promotor Colas. In totaal kost het belangrijke renovatieproject zo'n 4 miljoen euro, maar die kost moet de gemeente niet alleen dragen. Dankzij subsidies van Beliris, Brussel Mobiliteit en het Gewest – in het kader van het wijkcontract Voorplein-Morichar – weegt de heraanleg niet zwaar voor de gemeentelijke schatkist.

Eind 2022 klaar

Schepen Willem Stevens (one.brussels-Vooruit), bevoegd voor wijkcontracten, is blij dat de werken van start gaan. “Want het is een belangrijk project voor Sint-Gillis. We creëren een nieuwe aantrekkelijke ontmoetingsruimte, we ontharden de bodem en zorgen voor meer bomen en natuur, we verminderen de autodruk en verbeteren het fiets- en wandelcomfort met een grote voetgangerszone en we combineren verschillende stedelijke functies."

De werf gaat maandag 25 oktober van start met de herinrichting van de onderkant van het plein. Daarna wordt de Jourdanstraat aangepakt, onder meer door het vellen van zeventien zieke bomen. De werken verlopen in vier fasen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Tijdens de laatste fase wordt de bovenkant van het plein, ter hoogte van het voetbalveld aan de Munthofstraat, aangepakt. Aan het einde van volgende zomer moet de werf klaar zijn. De finale herinrichting en groene aanleg gebeurt voor het einde van 2022.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni