De gevels van het Justitiepaleis zullen in 2028 helemaal steigervrij zijn, maar de volledige renovatie van het iconische gebouw op het Poelaertplein zal pas tegen 2040 klaar zijn. Dat schrijft La Libre donderdag.
Justitiepaleis pas tegen 2040 in oude glorie hersteld
De stellingen rond het gigantische justitiepaleis op het Poelaertplein zijn intussen haast legendarischer dan het gebouw zelf. Ze maken al jaar en dag deel uit van de skyline van Brussel. En dat zullen ze nog een tijdje blijven.
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) beloofde dat de volledige gevel in 2028 zal klaar zijn, waardoor de stellingen volledig verdwijnen uit het straatbeeld. De werken zouden dit jaar nog moeten starten. Volgens La Libre zit er echter al vertraging op de plannen, waardoor de stellingen pas in 2032 zouden verdwijnen. De juridische activiteiten in het indrukwekkende 26.000 vierkante meter tellende gebouw kunnen tijdens de werken wel gewoon doorgaan.
'Geen budget, noch aannemer'
"Er beweegt vanalles, maar het gaat traag. Tot op heden is er nog geen budget vrijgemaakt en is er ook nog geen aannemer gekozen", hekelt Jean-Pierre Buyle, voorzitter van de orde van Franstalige en Duitstalige balies en kopstuk binnen de Poelaertstichting in La Libre. "Bovendien is er in al die jaren geen conservator aangesteld."
Volgens hem is het al lang geleden dat er nog eens een Brusselsgezinde minister aan het hoofd stond van de Regie der Gebouwen. "Er werd 320 miljoen euro uitgetrokken voor het oude en nieuwe Justitiepaleis in Antwerpen. En ook de Justitiepaleizen van Gent, Brugge, Kortrijk, Bergen, Luik en Namen kregen geld. En voor Brussel? Daar is al sinds WO II niets voor gedaan."
20 jaar werk
Het gebouw van Grieks-Romeinse inslag staat al meer dan 30 jaar in de steigers en om het Justitiepaleis helemaal af te krijgen schat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat er nog eens 20 jaar renovatiewerken nodig zijn om het om te bouwen tot een moderne en comfortabele infrastructuur. En dat tegen een kostprijs van 100 miljoen euro, verneemt La Libre van Jambon.
Voor Buyle kan er niet snel genoeg begonnen worden, ook vanuit economisch standpunt. "Ik denk aan de huur van het Portalisgebouw (parket, jeugdrechters,...), het Montesquieugebouw (rechtbanken eerste aanleg) en het Thermisgebouw (rechtbank van koophandel, ...). De helft van die magistraten kunnen we in het Justitiepaleis vestigen. Dat zou ons jaarlijks 10 miljoen euro besparen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Justitie , Justitiepaleis , Koen Geens , Jan Jambon , Jean-Pierre Buyle , renovatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.