Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) lanceert op 9 februari de eerste ‘gewestelijke netheidsstrategie’. De gemeenten gaan samen met het gewest in een aantal straten meermaals de hoeveelheid afval op straat tellen. Met die cijfers op zak willen de overheden aan een samenhangende netheidsstrategie timmeren.
Maron lanceert afvaltelling voor gewestelijke netheidsstrategie
Dat liet minister Maron in de parlementaire commissie Leefmilieu weten na een vraag van parlementslid Gladys Kazadi (CDH) over de aanpak van sigarettenpeuken.
Om over objectieve en actuele informatie over sluikstorten in het gewest te beschikken, gaat Net Brussel samen met Leefmilieu Brussel en de gemeenten een stand van zaken opmaken van de netheid in een steekproef van (zowel gewestelijk als gemeentelijk beheerde) straten, en ook sommige parken.
De controleurs zullen de hoeveelheid afval op straat in kaart brengen, inclusief ook de hoeveelheid sigarettenpeuken. De hoeveelheid van elke vervuiling wordt herleid tot een getal per 100 m². Deze ratio wordt de Gemiddelde Vervuilingsindicator (GVI) genoemd. Die metingen zullen ook regelmatig herhaald worden om vergelijkingen mogelijk te maken.
Proefproject in Elsene
De netheidsindicatoren moeten een objectief meetinstrument worden rond de properheid of juist vuilheid van straten. Op basis van die informatie wil het Gewest samen met de gemeenten beslissen welke acties op het vlak van openbare netheid moeten gebeuren.
Het huidige en toekomstige afvalbeleid zal met de cijfers in de hand geëvalueerd kunnen worden, klinkt het op het kabinet-Maron. “Dit is een van de essentiële elementen om een echt netheidsbeleid vanuit het Gewest te kunnen voeren."
Net Brussel voerde in september al een testfase van deze metingen uit, samen met de gemeente Elsene. De keuze viel op Elsene omdat het een gemeente is met veel verschillende soorten openbare ruimte, van nauwe straten, winkelstraten en kantoorbuurten tot parken, stations en lanen met vrijstaande woningen. In totaal werden op 40 locaties metingen uitgevoerd.
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Milieu
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.