Bij een werfongeval vorige vrijdag ging een gevel van de Cité de Saulnier tegen de vlakte. De hele sociale wijk zit in een afbraakfase voor renovatie tegen 2020.
Molenbeekse de Saulnierwijk tegen de grond, façades niet
Het façadisme is terug van weggeweest. De sociale huisvestingsmaatschappij Le Logement Molenbeekois (gesticht in 1899) laat de historische sociale woonwijk De Saulnier verbouwen tot een wijk met moderner wooncomfort.
De gevels blijven overeind, heel de achterbouw en de mooie dakconstructie worden afgebroken, voor een nieuwe aanbouw achteraan en grotere dakkapellen. Aannemersbedrijf Koeckelberg is begonnen met de afbraak van de huizenblokken in de driehoek Potaerdegat, Begijnenstraat en De Saulnierstraat.
De woonwijk grenst aan de Tuinwijk Diongre, en telt 99 privéwoningen, doorgaans met individuele toegang onder een afdakje. De huizen waren ‘afgeleefd en ongezond’, luidde hun rapport, en de leegstand zorgde voor een gure buurt.
“Het is een zware aannemersfout, maar het herstel zal de werken niet in vertraging brengen”
Architect Armand de Saulnier, medewerker van Henri Van de Velde, ontwierp en bouwde de site in 1923-1925, als uitbreiding van de naburige Diongre-wijk. Typisch aan de stijl van dit overgangsmodernisme zijn de betonstapelblokken. Om de woningen enig cachet te geven werden baksteenornamenten toegevoegd.
Tot vijf kamers
“Bedoeling is dat we gezinnen over twee jaar hedendaagser comfort kunnen aanbieden,” zegt bevoegd schepen Karim Majoros (Ecolo-Groen) van Sint-Jans-Molenbeek. “Monumenten & Landschappen stond erop dat vanuit erfgoedwaarde niet geraakt zou worden aan de gevels.”
Vorige vrijdag haalde een verkeerd manoeuvre met een container echter een halve gevel tegen de vlakte. “Er werden onvoldoende voorzorgsmaatregelen genomen. Het is een zware aannemersfout, maar het herstel zal de werken niet in vertraging brengen,” stelt Majoros gerust, al neemt hij de feiten zeer ernstig. De onfortuinlijke gevel zal later opnieuw à l’identique opgericht worden.
De 99 woningen van de cité zullen vervangen worden door 63 nieuwe exemplaren. Driekwart van die nieuwe woongelegenheden krijgt drie, vier of vijf slaapkamers - dus veel ruimer dan voordien. “Het sluit aan bij onze politiek en het nieuwe Gemeentelijke Plan van Huisvesting dat ik voorstelde om voor de helft van alle nieuwbouw en alle renovaties in drie of meer slaapkamers te voorzien,“ zegt de schepen nog. “Burgers moeten nu tweemaal zo lang wachten op een grote sociale woning als op een kleine. We moeten een antwoord bieden op de vraag van nieuwe populaties.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Stedenbouw , tuinwijk , Armand de Saulnier , façadisme , renovatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.