| Zo zou de moskee eruit gaan zien.

Negatief advies voor moskee in Ganshoren

KVDP
© BRUZZ
02/03/2021

De overlegcommissie van de gemeente Ganshoren heeft een negatief advies gegeven voor de bouw van een moskee in de Dendermondestraat. Volgens de overlegcommissie is het geplande bouwwerk te groot, en wordt er onvoldoende rekening gehouden met de omgeving, vlakbij natuurgebied.

Vzw Participation Citoyenne had een bouwaanvraag ingediend voor een moskee in de Dendermondestraat, een zijstraat van de Keizer Karellaan in Ganshoren. De vzw wil er een oud kantoorpand van 1.200 vierkante meter afbreken voor een complex van ruim 4.300 vierkante meter, met naast een gebedsruimte ook tien klassen, een conferentieruimte en een polyvalente sportzaal.

De plannen stuiten al langer op verzet van buurtbewoners en politici. “Het is veel groter dan wat we in principe aanvaarden. Het is bovendien hoger dan de andere huizen in de straat en zal een impact hebben op het zicht”, zei schepen van Stedenbouw Magali Cornelissen (MR) een maand geleden nog. Intussen is het openbaar onderzoek afgelopen. Tijdens dat onderzoek werden meer dan honderd bezwaren ingediend.

Negatief advies

De overlegcommissie van de gemeente Ganshoren heeft vorige week een negatief advies gegeven voor het bouwproject, en haalt naast de grootte van het geplande complex, ook de nabijheid van natuurgebied de Zavelenberg aan. Daar wordt te weinig rekening mee gehouden. Er wordt geen parkeergelegenheid voorzien in de plannen en het project zou een te grote impact hebben op vlak van mobiliteit.

Bovendien werd de gemeente Sint-Agatha-Berchem niet betrokken, terwijl de gemeentegrens vlakbij ligt. “De gemeente Sint-Agatha-Berchem betreurt dat het openbaar onderzoek niet werd uitgebreid tot haar grondgebied en sluit zich aan bij het negatief advies wat het mobiliteitsaspect betreft”, staat te lezen in het advies van de overlegcommissie.

‘Ongeschikte locatie’

Gemeenteraadslid in Ganshoren en Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) is tevreden met het negatief advies. “Het gaat om infrastructuur die van maandag tot zondag gebruikt zou worden. Dat zou voor een komen en gaan van bezoekers zorgen, terwijl er op vlak van mobiliteit niets voorzien is”, zegt Vanlouwe.

“Het is een wijk waar nu al mobiliteitsproblemen zijn. Auto’s staan nu al geparkeerd aan de toegang tot het natuurgebied”, aldus Vanlouwe. Ook hij vindt dat het bouwproject veel te groot is en niet in de wijk hoort. “Het is een gemengde wijk, met vooral woningen. De impact zou ontzettend groot zijn. De locatie is gewoon niet geschikt.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni