Eind deze maand verdwijnt met Océade het laatste stukje - voor iedereen toegankelijk - buitenzwembad. Hoog tijd om werk te maken van nieuwe zweminfrastructuur, vindt Pool is Cool. “Dat is onmisbaar, ook voor de sociale interactie.”
'Openluchtzwembad is géén gadget'
Vorige week werd in Bozar het startschot gegeven voor de tweede Brussels Urban Landscape Biennial (BULB). Het thema is water in de stad. Daarbij ligt de focus vooral op het groeiende risico op overstromingen en andere uitdagingen die de klimaatsverandering ons voorschotelt. Maar ook de recreatieve rol van water komt aan bod.
“Wij hebben een badmuts hangen op de expo, onder de titel Soon we will swim together under the blue sky,” zegt Paul Steinbrück van Pool is Cool. “De badmuts hangt op de hoek van een rek met meetapparatuur voor waterkwaliteit en glazen flessen met waterstalen van verschillende Brusselse beken, vijvers en het kanaal. In de toekomst moet het mogelijk zijn in die wateren te zwemmen..”
De waterstalen zijn genomen door Leefmilieu Brussel, dat momenteel onderzoekt waar een zwemvijver haalbaar is. “We zijn blij dat minister voor Leefmilieu Céline Fremault (CDH) ons pleidooi voor openluchtzwemmen ter harte neemt. Sommige politici doen al eens grote uitspraken over zwembaden, maar onderbouwen die niet. Een openluchtzwembad is geen gadget. Het is onmisbaar voor een stad. Dat hebben we afgelopen zomer nog eens gevoeld. Mensen hebben nood aan afkoeling.”
"Sommige politici doen al eens uitspraken over zwembaden, maar onderbouwen die niet"
De voordelen van openluchtzwemmen gaan echter veel verder, stelt Pool is Cool. “Binnenzwembaden zijn belangrijk om te leren zwemmen, maar publieke openluchtzwembaden hebben daarnaast ook een belangrijke sociale functie. Ze zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd en sociale of culturele achtergrond. In het water is iedereen gelijk. Dat bevordert de sociale interactie. Kinderen kunnen er spelen met andere kinderen, ouders komen er met elkaar in contact, jongens strijden om het stoerste bommetje om indruk te maken op meisjes en ouderen kunnen er sport beoefenen in de frisse buitenlucht.”
Zwemvijvers
Daarom is het voor Pool is Cool belangrijk dat de overheid de zweminfrastructuur (mee) beheert. “Alleen zo kunnen we garanderen dat de toegangsprijzen voor iedereen toegankelijk blijven,” klinkt het. De enige bestaande openluchtzwembaden in Brussel zijn eigendom van exclusieve sportclubs. Ze zijn buiten het bereik van de gewone man. Océade, het waterpretpark op de Heizel, is dat wel, maar sluit eind deze maand definitief de deuren na een uiterst succesvolle zomer.
Het idee om een nieuw openluchtzwembad te bouwen leeft al langer, maar werd nog niet concreet. Onder meer de financiering, zowel voor de realisatie, als de exploitatie is een uitdaging. “Het is vandaag minder evident om grote publieke investeringen te doen, maar er zijn veel pistes mogelijk. We kunnen samenwerken met commerciele actoren die de horeca of events organiseren.
"Mensen hebben nood aan afkoeling”
Ook buurtcollectieven met vrijwilligers kunnen een rol spelen, dat zien we in andere steden. Bij biologische zwemvijvers zijn de onderhoudskosten ook een stuk lager dan bij een klassieke zweminfrastructuur en zwemmen in bestaande vijvers of het kanaal vergt slechts minimale infrastructuur.”
Pool is Cool ziet onder meer in Neerpede potentieel voor een zwemvijver. “In Londen bestaan verschillende zwemvijvers en ook Parijs maakt er werk van,” zegt Paul Steinbrück. “In eigen land zijn er voorbeelden in Antwerpen en in Dour.”
Zelfs zwemmen in het kanaal zou opnieuw mogelijk moeten zijn. “Het kanaal kan meer zijn dan de ontoegankelijke snelweg voor schepen die het vandaag is. Op veel plaatsen is de waterkwaliteit al goed genoeg om te zwemmen. In Kopenhagen kan je in de haven zwemmen en in Leuven wordt nagedacht over een zwembad aan de Vaartkom. Brussel kan niet achterblijven.”
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , pool is cool , openluchtzwembad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.