| In de Sint-Hubertuskerk moeten appartementen komen

Project met 38 appartementen in kerk Bosvoorde opnieuw afgekeurd

Tim Gatzios
© BRUZZ
17/12/2019

Het project om de Sint-Hubertuskerk te herbestemmen krijgt al voor de tweede keer een 'njet'. Er zouden 38 appartementen in de kerk komen en een nieuwe ondergrondse parking. "De ontwikkelaar probeert zoveel mogelijk appartementen in de kerk te proppen en respecteert de architectuur helemaal niet," staat te lezen in de beoordeling van de plannen.

De kerk van Bosvoorde aan de Delleurlaan wordt al sinds 2010 niet meer gebruikt. In 2016 werd het gebouw verkocht aan een ontwikkelaar, maar het ziet er niet naar uit dat die binnenkort kan beginnen met bouwen. De stedenbouwkundige overlegcommissie die de bouwplannen moest beoordelen, heeft het project al voor de tweede keer een streng negatief advies gegeven.

Na het eerste negatieve advies in 2018 werden de plannen al wat bijgeschaafd. Het aantal appartementen in de kerk daalde van 41 naar 38, de parking werd vergroot van 45 naar 57 plaatsen en er kwamen meer plekken voor fietsen. Die aanpassingen zijn veel te beperkt en veranderen niets aan het gebrekkige project, vindt de commissie nu.

Volgepropt

"De promotor lijkt de ruimte van de kerk gewoon te beschouwen als een beschikbaar volume dat gevuld moet worden," staat in het verslag van de overlegcommissie. "Maar dat werkt niet voor een kerk." Zo houdt het ontwerp weinig rekening met de neogotische architectuur en de grote ruimtes die typisch zijn voor een kerk. De buitengevel dreigt door de renovatie banaal te worden.

De commissie vraagt minder appartementen en wil ook kwalitatievere ontwerpen. "Het zijn woningen die in elke rechthoekige nieuwbouw zouden kunnen zitten," staat in het verslag. De ondergrondse parking moet kleiner.

De overblijvende ruimte voor religieuze vieringen moet dan weer groter worden en meer volume krijgen. Hoge, monumentale ruimtes zijn eigen aan kerken en het herbestemmingsproject mag dit aspect van de architectuur niet overboord kieperen. Daarvoor zouden een aantal verdiepingen geschrapt moeten worden.

Ook de bouw van een trappenhal en liftkoker in een tweede toren naast de bestaande kerktoren wordt niet gesmaakt.

Gezocht: voorbeeldproject

In een eigen advies merkt de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen dan weer op dat het gaat om de allereerste herbestemming van een kerk in het Brussels Gewest. Dat is een geweldige kans om een voorbeeldproject te realiseren, vindt ze, maar daarvoor moeten de plannen dus grondig worden aangepast.

De plannen moeten dus opnieuw naar de tekentafel voor het project een bouwvergunning kan krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , Sint-Hubertuskerk , Kerk , kerk Bosvoorde , herbestemming , desacralisering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni