De transformatie van het Amerikaans Theater tot culturele hub zal nog niet voor morgen zijn. De Vlaamse regering had oorspronkelijk 2,25 miljoen euro voorzien om het gebouw te renoveren, maar die middelen vloeien nu door naar andere bouwprojecten, waaronder het Mukha in Antwerpen. “De ambities zijn groot, maar we blijven ter plaatse trappelen.”
Renovatie Amerikaans Theater op de lange baan geschoven
In het Vlaams regeerakkoord staat dat de overheid van het voormalige Amerikaans Theater een nieuwe culturele hub wil maken. Bedoeling is dat het pand eerst wordt overgedragen van de Regie der Gebouwen naar de Stad Brussel, zodat die het vervolgens via een erfpachtovereenkomst kan omvormen tot een cultuurhuis, in beheer van de Ancienne Belgique.
Het dossier lijkt evenwel muurvast te zitten, en dat baart Meyrem Almaci (Groen) grote zorgen.
“Hoe langer die renovaties worden uitgesteld, hoe slechter de staat van het gebouw en hoe hoger de kostprijs zal oplopen”, zegt ze donderdag in de cultuurcommissie in het Vlaams Parlement. “De 2,25 miljoen euro die oorspronkelijk naar het Amerikaans Theater zou gaan, maar nu naar andere projecten vloeit, is geen klein bedrag. Tegelijkertijd is het nog maar een fractie van de kosten die nodig zijn voor dit renovatieproject."
Oorspronkelijk werd de kostprijs voor de renovatie van het Amerikaans Theater op zo'n 40 miljoen euro geschat. "De ambities zijn groot, maar we blijven ter plaatse trappelen", aldus Almaci.
Jan Jambon (N-VA), Vlaams minister van Cultuur én Vlaams minister-president, stelt dat het dossier vast zit omdat de overdracht tussen de Regie der Gebouwen en de Stad Brussel nog niet rond is, maar dat trekt Almaci in twijfel. Zij heeft naar eigen zeggen vernomen dat het ligt aan een gebrekkige voorbereiding van het kabinet van Jambon. “Ik val hier écht van mijn stoel”, antwoordde die tijdens de zitting. “Brussel koopt het Amerikaans Theater, en vervolgens gaat Vlaanderen een erfpacht aan met Brussel. Die erfpacht ligt klaar, maar omdat er nog geen overdracht is geweest, is ze nog niet ondertekend.”
Volgens de woordvoerder van bevoegd staatssecretaris Mathieu Michel (MR) hebben Michel, Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) en Close afgelopen maand constructieve vergaderingen gehad. "We verwachten dat de deal eind juni rond zal zijn”, aldus de woordvoerder aan BRUZZ.
Brussels Philharmonic Orkest
Naast het dossier van het Amerikaans Theater kwam ook het Brussels Philharmonic Orkest aan bod in de commissie cultuur. Sinds 2005 bevindt de hoofdzetel van het prestigieuze Vlaamse Orkest zich in het Flageygebouw in Elsene, maar het is niet duidelijk of dat in de toekomst ook zo zal blijven. De activiteiten van zowel Flagey als het orkest hebben zich de afgelopen jaren namelijk sterk uitgebreid, waardoor de infrastructuur onder druk is komen te staan.
Almaci hekelt dat twee dergelijke dossiers - “die enorm belangrijk zijn voor de Nederlandstalige Gemeenschap in Brussel” - al ettelijke jaren muurvast zitten.
“Flagey is een complex kluwen waarin er momenteel geen enkele partij tevreden is over de manier waarop het er tegenwoordig aan toegaat”, aldus Jambon. Hij zegt gemotiveerd te zijn om dat kluwen op te lossen en het orkest in het Flageygebouw te houden, “maar dan wel op een manier waarop zij kunnen expanderen en excelleren.”
“Vandaag is het orkest beknopt in het aantal speeldagen in het Flageygebouw en ik zal geen nieuwe beheersovereenkomst aangaan zonder dat probleem eerst op te lossen. Momenteel zitten ze vast in een keurslijf en dat moeten we opengooien voor er een overeenkomst ondertekend wordt.”
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Amerikaans Theater
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.