Veel groen, nieuwe concertzalen en een moderne toren: dat is het ontwerp van de gekozen architect om het Koninklijk Conservatorium eindelijk in ere te herstellen. Het is wel nog tot 2023 wachten vooraleer de werken kunnen beginnen. Het totale kostenplaatje ligt tegen de 60 miljoen euro.
Renovatie conservatorium krijgt eindelijk vorm
Redding in zicht voor de afbladderende gebouwen aan de Regentschapsstraat. Want de tijdelijke architectenvereniging Origin-A2RC-FVWW zal de renovatie van het Koninklijk Conservatorium voor haar rekening nemen. Federaal Brusselfonds Beliris, dat instaat voor de eerste studies, maakt die keuze bekend.
Na decennia van zwartepieten doorschuiven is dit een belangrijke eerste stap, maar er is nog een lange weg te gaan. Patrimonium renoveren, met bovendien een unieke akoestiek, is een huzarenstukje en vraagt grondige voorbereiding. Daarom krijgen Origin, A2RC en FVWW een jaar de tijd voor een gedetailleerd masterplan, dat 515.000 euro mag kosten.
Gedurfde toren
Wat vandaag wel al voorligt, is een ruimdenkend ontwerpvoorstel. Ondanks de beperkingen die gelden voor beschermd erfgoed, slagen de bureaus erin om een nieuwe laag toe te voegen aan de 150 jaar oude gebouwen.
Centraal staat de "doorwaadbaarheid", met een groene doorgang van voor- tot achterkant. "Via de open patio kan iedereen, tussen het groen binnengluren in een repetitiezaal," zegt architect Wouter Willems van FVWW.
En als kers op de taart een gedurfd hoge bibliotheektoren, waarin de vele originele partituren een nieuw verblijf krijgen. Bovenin de toren komen extra muziekklassen, aangepast aan de instrumentspecifieke noden. Een gitaarlokaal is immers geen trompetlokaal.
Lila-roze
Een grote uitdaging wordt de renovatie van de majestueuze concertzaal. Die krijgt opnieuw haar oorspronkelijke lila-roze en lindegroene tinten, plus comfortabele stoelen. Ook het unieke orgel uit 1890 - naast Moskou heeft alleen Brussel een muziekschool met eigen orgel - wordt grondig opgeblonken.
Het ontwerp belooft bovendien twee extra zalen: een kamermuziekzaal voor kleinere concerten, en grotere zaal voor orkestrepetities. Die laatste kan geen publiek ontvangen, maar moet wel de juiste akoestiek krijgen voor symfonische orkesten, onder meer dankzij een hoog plafond.
Naast alle patrimoniale en muzikale kwesties vereist het gebouw ook de nodige praktische updates. Personen met een handicap moeten vlotter kunnen circuleren, er komt nieuwe buitenverlichting en uiteraard moeten alle ruimtes voldoen aan de meest recente normen inzake brandveiligheid en duurzaamheid.
Wachten tot 2023
Het komende jaar zal het studiebureau historische en akoestische analyses uitvoeren, telkens in samenspraak met de partners. Pas na een projectenstudie begint de procedure voor de bouwvergunningen. Voor het begin van de werken mikt Beliris op 2023.
Dan neemt de kersverse NV Conservatorium over, met daarin de federale regering en de Vlaamse en Franse gemeenschappen. Schatting is dat de renovatie 60 miljoen euro zal kosten. Iedere partner draagt daar een derde van bij. Tot de werken beginnen, zorgt de federale Regie der Gebouwen voor het onderhoud.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Onderwijs , Muziek , Koninklijk Conservatorium , Beliris , renovatie , erfgoed
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.