Leefmilieu Brussel is zopas begonnen met de afbraak van de oude, compleet vervallen serres van Stuivenberg in Laken. Een deel van de serres zal ‘à l’identique’ worden heropgebouwd.
Restauratie vervallen serres van Stuivenberg begonnen
De zeventien serres liggen op een terrein dat grenst aan de hoger gelegen Tuinen van de Bloemist en dat destijds eigendom was van Koning Leopold II. In de serres werden groenten, fruit en planten voor het paleis geteeld.
In de loop der tijden sloeg het verval toe. Toen Leefmilieu Brussel in 1993 eigenaar werd van het perceel, waren de niet-beschermde serres dan ook dringend aan restauratie toe. De administratie bereidde een ambitieus restauratiedossier voor, maar het duurde ongeveer twintig jaar voor de nodige financiële middelen werden gevonden.
Inmiddels ligt alle glas van de serres aan scherven, mede het gevolg van vandalisme, en zijn de oorspronkelijke structuren helemaal vermolmd. “Niets kan nog gerecupereerd worden,” zegt Pierre Molter, projectverantwoordelijke bij Leefmilieu Brussel. “Alle serres moeten dan ook worden afgebroken.”
Inmiddels ligt alle glas van de serres aan scherven, mede het gevolg van vandalisme, en zijn de oorspronkelijke structuren helemaal vermolmd.
Naderhand zullen enkele serres ‘à l’identique’ worden heropgebouwd, vertelt Molter. “Voor één kleine serre zullen exact dezelfde materialen als vroeger gebruikt worden, voor de andere wat robuustere materialen, vandalismebestendig glas bijvoorbeeld.”
De overige serres verdwijnen niet helemaal: ofwel verrijst er op de plaats van de oude een moderne variant, ofwel komen er, binnen de bakstenen steunmuren waarop de oude serrestructuren bevestigd waren, moestuintjes.
Verenigingen
Leefmilieu Brussel wil de serres en moestuintjes in de toekomst niet zelf uitbaten, maar is op zoek naar geïnteresseerde organisaties of buurtverenigingen die willen tuinieren. Zij zullen voor hun werking gebruik kunnen maken van een klein, oud gebouw dat ook gerenoveerd wordt.
Het terrein, dat tot hiertoe dicht was, zal voortaan toegankelijk zijn voor het publiek. “Er komt een verbinding met de Tuinen van de Bloemist, zowel via de reeds aanwezige middentrap, als aan de zijkant.” Voorts komt er volgens Molter zowel een verbinding met de Tuinbouwersstraat als met de Sint-Albaansbergstraat. Vandaar zal er ook een doorgang zijn naar de Donderberg, het nu nog gesloten, braakliggende terrein waarover de Brusselse overlegcommissie vorige week besliste dat er een school gebouwd mag worden mits het terrein publiek toegankelijk wordt.
De werkzaamheden aan de serres en de nieuwe doorgangen, die 5,2 miljoen euro zullen kosten, zouden tegen de zomer van volgend jaar klaar moeten zijn.
Lees meer over: Laken , Stedenbouw
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.