Sociale partners zoals Beci, Unizo en de vakbonden zien shoppingcentrum Neo op de Heizel niet meer zitten. Dat blijkt alvast uit een advies van Brupartners aan de Brusselse regering, eind april. Zowel voor de mobiliteit als voor de kleinhandel in het stadscentrum is de komst van Neo een slechte zaak, schrijven ze.
Sociale partners zien shoppingcentrum Neo niet meer zitten
Het advies van Brupartners werd eind april uitgebracht, maar werd dinsdag door L'Echo onder de aandacht gebracht. In Brupartners zitten onder meer werkgeversorganisatie Beci, middenstandsbehartiger Unizo en de 3 grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB.
Deze sociale partners werd een advies gevraagd over de wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP), dat het stadsvernieuwingsproject Neo moet mogelijk maken op die plek. Neo bestaat onder meer uit 590 woningen, wat horeca, een indoor pretpark en een shoppingcentrum van 72.000 vierkante meter.
Het project wordt vooral door de PS gedragen, en kon volgens L'Echo lang rekenen op steun van de socialistische vakbond ABVV. Maar die stemming is nu gekeerd want het advies van Brupartners is negatief.
Bad Move
Op het gebied van mobiliteit zorgt het shoppingcentrum sowieso voor extra verkeer, stelt Brupartners, welke keuze de overheid ook maakt qua extra weginfrastructuur. "Geen van de drie alternatieven is toereikend, leefbaar en duurzaam", aldus het advies, dat er ook nog eens op wijst dat dit alles ingaat tegen de andere doelstellingen van het Gewest, te weten mobiliteitsplan Good Move en het Lucht-Klimaat-Energieplan.
Het advies gaat ook in op de concurrentie die Neo zou betekenen voor het bestaande commerciële aanbod in de stad. "De impact van dit project op de kleinhandel en op het commercieel aanbod in het stadscentrum van Brussel zal negatief zijn", stelt het advies. "De nood aan een commercieel centrum in deze perimeter zou moeten worden herzien op basis van recente gegevens die met de actuele context rekening houden."
Veranderde context
Die context is anders dan tien jaar geleden, toen Neo boven de doopvont werd gehouden, met onder meer een enorme toename van de e-commerce. Daarenboven opende shoppingcenter Docks in 2016 de deuren, dat eerst enkel grote winkels zoals Decathlon of Mediamarkt zou herbergen, maar waar intussen ook vooral detailhandel huist.
Brupartners merkt ook op dat de bestaande lokale handelskernen een sociale rol vervullen, en dat die kernen dus zeker niet kapot mogen geconcurreerd worden door een nieuw shoppingcentrum.
PS
Het project is evenwel belangrijk voor de PS, dat hiermee wil verder gaan, ondanks de bedenkingen van het middenveld en coalitiepartner Ecolo. Ook zou de Stad en het Gewest een verbrekingsvergoeding moeten betalen van minstens 10 miljoen euro mocht het project worden stopgezet, al is dat bedrag niet bevestigd omdat het contract niet openbaar is.
Of en wanneer het GBP wordt goedgekeurd, dat Neo mogelijk moet maken, is op dit moment niet duidelijk.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Stedenbouw , Neo , brupartners
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.