In het zicht van het Atomium en aan het einde van de Eeuwfeestlaan hebben Brussels burgemeester Philippe Close, Brussels schepen van Stedenbouw Ans Persoons en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès dinsdag het Beneluxplein ingehuldigd. Tijdens Expo 58 stond op diezelfde plaats de Beneluxpoort, maar met het Beneluxplein worden de herinneringen aan de wereldexpo nu permanent teruggehaald.
Stad Brussel brengt herinnering aan Expo 58 terug met inhuldiging Beneluxplein
De Beneluxfontein is sinds de expo in 1958 nooit weggehaald en daarom vond de stad Brussel het hoog tijd om het naastliggende plein ook een naam te geven. Op die manier is de vergetelheid uit de geschiedenis van de wereldexpo rechtgezet. Een initiatief dat al werd opgezet door de vorige schepen van Stedenbouw, Geoffroy Coomans, en zo is dit het eerste Beneluxplein in het Brussels gewest. "Het past bij de historiek van de site en de waarden van de Benelux zoals samenwerking, vooruitgang en vrijheid", aldus huidig schepen Persoons.
Het jaar 1958 is voor de Benelux ook het jaar waarin de drie landen België, Nederland en Luxemburg voor het eerst als economische unie dienstdeden en dat partnerschap is nog steeds van groot belang voor minister Wilmès: "De Benelux is een soort laboratorium van wat kan gedaan worden op hoger, Europees niveau. Denk maar aan de vrije handel of de uitwisseling van gegevens", vertelt ze. Bij de inhuldiging waren ook vertegenwoordigers van Nederland en Luxemburg aanwezig.
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , burgemeester Philippe Close , Expo 58 , premier Sophie Wilmès , Ans Persoons