Met een terras uitkijkend op het Muntplein, twee opgewaardeerde én twee nieuwe ingangen wil eigenaar AG Real Estate de Anspachgalerij veel zichtbaarder maken. “Het moet een eyecatcher worden.”
Terras en nieuwe ingangen moeten Anspachgalerij in de kijker zetten
De Anspachgalerij zoals we die nu kennen, ging dertien jaar geleden open. Toch is het winkelcentrum nu al toe aan een verbouwing, of een ‘rebranding’ zoals AG Real Estate het noemt.
Probleem is niet zozeer de binnenkant, de honderd meter lange winkelgang die het Muntplein verbindt met de Anspachlaan, maar wel de buitenkant.
De galerij, die geprangd zit tussen de Anspachlaan, de Bisschopstraat, de Grétrystraat en de Kleerkopersstraat, valt te weinig op, vindt de eigenaar.
Dat heeft onder meer te maken met enkele recente evoluties in de buurt. Enerzijds werd de Anspachlaan omgevormd tot voetgangerszone en anderzijds kwamen er verschillende markante bouwprojecten bij zoals The Mint, Oxy (Muntcentrum) en Multi (Philipstoren). “Projecten als Oxy en Multi zijn zeer zichtbaar, wij willen van de Anspachgalerij ook een eyecatcher make,” zegt Annick Brison van AG Real Estate.
Donker gat
Momenteel is de ingang van de galerij aan het Muntplein een weinig uitnodigend donker gat met dichte glazen deuren. Ook de andere ingang, aan de Anspachlaan, valt nauwelijks op tussen de aanpalende winkelvitrines. “Bovendien lopen de voetgangers sinds de heraanleg van de Anspachlaan in het midden van de straat en worden ze daardoor minder aangetrokken door de galerij,” zegt Brison.
In plaats van een vrij gesloten shoppingcenter moet de galerij meer open, herkenbaarder en deel van het stratenweefsel van het centrum worden. Daartoe wil de eigenaar de gevel van de sokkel renoveren en twee nieuwe ingangen bijmaken: in de Grétrystraat en in de Bisschopstraat, aan de bushaltes.
In de Anspachlaan verdwijnt de lange glazen luifel. In de plaats daarvan komt rond het gebouw een zwarte strip met ledverlichting en in duidelijke letters 'Anspach'. Die moet het gebouw eenheid geven. “Het is alsof je een soort elastiek rond het gebouw trekt,” aldus Brison. “Zo wordt de sokkel duidelijk zichtbaar.”
Bij elk van de vier ingangen is een opvallende luifel gepland. Aan de kant van het Muntplein komt er binnen ook een mezzanine die leidt naar een terras net boven de benedenverdieping met zicht op het Muntplein. Brison: “Dat zou ofwel een gewoon publiek terras kunnen worden of een terras met horeca.”
Binnen worden voorts de bestaande vloeren vervangen door straattegels, om zo het straatgevoel te versterken. Voor al deze geplande verbouwingen heeft de eigenaar een bouwvergunning gevraagd. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 9 maart.
Horta
De Galeries et Grand Bazar du Boulevard Anspach ging eind 19e eeuw open. In de jaren nadien werd het winkelcentrum nog uitgebreid, onder meer door de architecten Victor Horta en Michel Polak.
In 1983 ging Galeries Anspach, zoals het complex intussen heette, failliet. Het werd door de Stad Brussel opgekocht en heropend als Anspach Center. Omdat het centrum niet goed draaide, gaf de Stad het in 2002 in erfpacht aan vastgoedgroep AG Real Estate. Die sloopte grote delen van het gebouw en zette een nieuwbouw neer waarin behalve de winkelgalerij ook een casino en een hotel onderdak kregen. De galerij ging in september 2009 open.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Economie