De hoognodige renovatie van het conservatorium in Brussel is eindelijk afgetrapt. Maar de directeurswoning, nochtans deel van het historische gebouw, valt uit de boot. ‘Niet meer nuttig,’ zegt de federale overheid. Het conservatorium spreekt dat tegen.
Twistappel in renovatie Conservatorium: directeurswoning valt uit boot
Het Koninklijk Conservatorium viert deze week zijn 50-jarig bestaan. En recent werd het renovatieproject na jaren gekibbel eindelijk op gang getrapt. Toch nog een kleine bémol: een deel van het gebouw is niet opgenomen in de financiering.
Het gaat om de directeurswoning, inclusief toren, op de hoek van de Regentschapsstraat en de kleine Zavel. Nu zetelt daar de directeur van het Franstalige conservatorium. Net zoals de rest van het gebouw is de directeurswoning ontworpen door architect Cluysenaar, in dezelfde periode. Waarom dan niet mee renoveren?
Noodscenario
“Uit het behoefteprogramma voor het conservatorium is gebleken dat de directeurswoning niet meer nuttig was. Daarom is die niet opgenomen in het project,” zegt Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen, eigenaar van het pand.
“Klopt niet,” reageert Gerald de Hemptinne van mecenasorganisatie Conservamus. “Dat heeft de federale overheid onder kabinet-Jambon (N-VA) fout geconcludeerd uit ons dossier."
"Conservamus heeft destijds een plan opgesteld om de renovatie van 60 miljoen euro te betalen, toen van politieke steun nog geen sprake was. Maar we konden zelf niet al het geld bijeenrapen. Een mogelijke oplossing was om de directeurswoning niet meteen te renoveren, maar tijdelijk te verhuren.”
“Toen de federale overheid de renovatie eindelijk weer oppakte, heeft ze zich gebaseerd op die plannen en besloten dat die woning niet nodig was. Maar dat was een noodscenario. Natuurlijk willen we die directeurswoning wél mee renoveren,” aldus De Hemptinne.
"Het zou catastrofaal zijn om uit dat historische gebouw plots een hoek af te snijden"
Kathleen Coessens, directeur van het Koninklijk Conservatorium, bevestigt: “De federale overheid heeft de plannen van Conservamus volledig overgenomen, zonder daar vragen bij te stellen. Maar het zou catastrofaal zijn om uit dat historische Cluysenaarsgebouw plots een hoek weg te snijden. Het conservatorium staat hier helemaal niet achter.”
Ook de Vlaamse en Franse Gemeenschap zagen de directeurswoning liever wél opgenomen in het project, klinkt het bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Maar daar was de federale overheid het niet mee eens.”
(Lees verder onder de afbeelding.)
Misverstand
In de directeurswoning moet uiteindelijk een federale overheidsdienst komen, laat de Regie der Gebouwen weten. “Zodra we weten welke dienst, zal het gebouw naar hun behoeften gerenoveerd worden.”
"Het gebouw heeft een onderwijsbestemming. De federale overheid kan dat niet zomaar veranderen"
Maar is dat juridisch wel mogelijk? David D’Hooghe, bestuurslid van Conservamus en professor Publiekrecht aan de KU Leuven, zegt van niet. “De federale overheid is dan wel eigenaar, het gebouw is openbaar en heeft een onderwijsbestemming. Dat is gemeenschapsbevoegdheid. De Regie kan het gebouw niet zomaar uit het onderwijs weghalen.”
De hele kwestie is een misverstand, meent D’Hooghe. “Ik heb goede hoop dat die directeurswoning uiteindelijk mee gerenoveerd wordt. Daar blijven we bij Conservamus in ieder geval voor strijden.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Koninklijk Conservatorium , Conservamus , Kathleen Coessens , Gerald de Hemptinne , David D'Hooghe , Regie der Gebouwen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.