Urban.brussels heeft een vergunning toegekend voor de heraanleg van het Koningsplein. Nu is 80 procent van het plein nog bestemd voor gemotoriseerd verkeer, maar na de heraanleg moet 85 procent van het plein autovrij zijn.
Vergunning voor heraanleg Koningsplein: voetgangers krijgen ruim vier keer meer ruimte
Dat meldt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit/One.brussels). "Van een rotonde voor auto's naar een absolute blikvanger voor onze stad. Het Koningsplein krijgt eindelijk de verdiende heraanleg," aldus de staatssecretaris. De rotonde op het plein verdwijnt en het gemotoriseerd verkeer wordt samengebracht in een compacter geheel.
Auto's die van de Regentschapsstraat naar de Koningsstraat of omgekeerd willen rijden, doen dat op één rijbaan ten noorden van het centrale standbeeld. Ook het openbaar vervoer zal het plein op die manier overstreken. De rijstroken voor het gemotoriseerd verkeer zullen afgebakend worden met paaltjes.
Door het verkeer voornamelijk ten noorden van het standbeeld te houden, wordt de ruimte tussen de Sint-Jacob-op-de-Koudenberg en het beeld van Godfried van Bouillon helemaal verkeersvrij. Het gemotoriseerd verkeer mag vandaag nog op 80 procent van het plein, maar na de heraanleg wordt dat nog maar 15 procent. "Met deze herinrichting zal iedereen er zijn plek vinden: voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en automobilisten," zegt Brussels burgemeester Philippe Close (PS).
De historische voetpaden in blauwe hardsteen worden op hun huidige breedte behouden en hersteld met dezelfde materialen. In de Koningsstraat, de Regentschapsstraat en de Hofbergstraat worden de trottoirs ook verbreed, net als die langs de toegangswegen. De centrale ruimte behoudt haar bestaande kenmerken en zal bestaan uit porfier mozaïekkasseien die gerenoveerd worden. Op het plein zelf komen op maat gemaakte banken in arduin, die van het Koningsplein een ontmoetingsplek moeten maken.
"Dit zal het aanzicht van een van de meest bezochte zones van onze hoofdstad een nieuwe vorm geven," aldus federaal minister Karine Lalieux (PS), bevoegd voor het Belirisfonds dat ongeveer 5 miljoen euro in de heraanleg pompt. "Het project kan rekenen op de volledige expertise van de teams van Beliris, met als doel van het Koningsplein een aangename plek te maken om te flaneren en het plein en zijn omgeving te herontdekken."
Naast de volledige herinrichting van het Koningsplein omvat de vergunning ook de verlichting van alle neoklassieke gevels van het plein, de Sint-Jacobskerk-op-de-Koudenberg en het standbeeld van Godfried van Bouillon. Ook de gevels op het Museumplein en die van het Rekenhof zullen verlicht worden.
De plannen voor de heraanleg slepen al lang aan. In 2014 werden al plannen voorgesteld met een vereenvoudigde verkeerssituatie, maar het toenmalige stadsbestuur zag het schrappen van de rotonde toen niet zitten. Nu Beliris de vergunning op zak heeft, kunnen ze overgaan tot de aanbestedingen en de administratieve procedures opstarten om de toekomstige werken voor te bereiden.
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Koningsplein , Beliris