In Anderlecht is zaterdag het vernieuwde Astridpark feestelijk ingehuldigd. Bewoners en nieuwsgierigen konden er de hele namiddag rondleidingen volgen over de geschiedenis en ontwikkeling van het park, maar er waren ook gezinsactiviteiten, zoals vertellingen in de 'zen-zone', een klimmuur, petanquen en reuzenpoppen, en een poëtisch optreden van luchtacrobate Juliana Joseph en accordeonist Tuur Florizoone.
Vernieuwd Astridpark ingehuldigd in Anderlecht: 'Groene ruimte geïntegreerd in woonwijk'
"Ik ben verheugd dat dit historische park op innoverende wijze werd gerenoveerd, met de creatie van nieuwe kwalitatieve ruimtes, zonder de erfgoedwaarde van het park uit het oog te verliezen", zegt schepen van Openbare Werken Susan Müller-Hübsch.
De renovatie van het park startte in 2009 met het ruimen van de vijver en het herstellen van de oevers, om vervolgens nieuwe open ruimtes aan te leggen. Daarna volgde een renovatie van de speeltuin, de aanleg van een loopbrug en een holle weg, nieuwe wandelmogelijkheden en uitzichtpunten. Ook de trap tussen de speeltuin en het hogere gedeelte van het park werd gerestaureerd.
Nieuwe aanplantingen en een omheining rondom het park moeten de groene ruimte en de fauna en flora die er leven beschermen. Daarnaast is er nu ook een zogenaamde zen-zone en een historisch wandelpad. Tot slot werden er drie beeldhouwwerken gerestaureerd en werd de ingang aan de kant van de Rombauxsquare opnieuw aangelegd.
Levenskwaliteit verbeteren
"De levenskwaliteit van een gemeente wordt ook gemeten aan de hand van de kwaliteit van de openbare ruimte", wijst burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) op het belang van de heraanleg. "Deze werkzaamheden verbeteren de kwaliteit van het Astridpark. Ik ben fier om dit volledig heraangelegde historische park te mogen inhuldigen voor onze gemeente."
Het Astridpark, dat werd aangelegd in 1911 en later uitgebreid onder leiding van landschapsarchitect Jules Buyssens, is onder meer de thuisbasis van het Koningin Fabiolapaviljoen, de vissersherberg, de middelbare school Théo Lambert en Royal Sporting Club Anderlecht (RSCA).
Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , Milieu , Astridpark