Reportage

VGC-woontours door groene gemeenten inspireren, maar 'de prijzen zijn ontnuchterend’

Ellen Debackere
© BRUZZ
10/07/2021

De charmante steegjes en de verdoken pluktuinen in Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Elsene en Sint-Gillis kunnen de deelnemers aan een gegidste woontour van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) erg bekoren. Niet iedereen kent die groene kant van Brussel, maar een verhuizing zit er door de hoge prijzen niet meteen aan te komen.

Het is zaterdagnamiddag en negen tegen de regen uitgedoste fietsers staan vol verwachting onder het viaduct aan metrohalte Herrmann-Debroux in Oudergem. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en gidsorganisatie Brukselbinnenstebuiten trekken met hun woontours – die ze al sinds 1997 organiseren om mensen te enthousiasmeren over wonen en leven in de stad – niet enkel Vlamingen aan. Maar liefst vijf van de in totaal negen – Nederlandstalige – deelnemers zaterdag blijken al in Brussel te wonen. “Brusselaars participeren om hun stad beter te leren kennen of om te verhuizen naar een nieuwe wijk binnen Brussel,” vertelt Lisa Schouppe van de VGC. “De bezoekers uit Vlaanderen komen doorgaans uit stedelijke omgevingen.”

“Vooral mensen in de buurt van Gent lijken te zeggen dat we gek zijn door naar Brussel te willen”

Alena Tereshchenko, deelneemster aan de woontour

De gids gaat meteen van start met wat beloofd werd: een fietstocht langs de groene plekjes van de hoofdstad. Aan de Appelbloesemgaarde in Oudergem, waar de beek van de Woluwe langskomt, houdt ze voor het eerst even halt en geeft ze meteen ook een idee van de gangbare prijzen in de wijk. “De woningprijzen zijn met tien tot twintig procent toegenomen,” klinkt het. “Maar al vóór de coronaperiode moest je hier ruwweg 500.000 euro neerleggen voor een huisje.”

1761 woontour VGC 1

| De Dorpelingentuin in Oudergem, een groene oase, waar de deelnemers aan de woontour even van de fiets gaan om te genieten van kruiden en radijsjes.

Dat komt als geen verrassing voor Elsenaar Guy Bourgeois (44), die deelneemt aan de woontour om nieuwe buurten te leren kennen. “Het is hier zeer groen en de sfeer is fantastisch, maar de prijzen zijn ontnuchterend. Ik ben al eens komen kijken om hier te huren, maar het financiële aspect houdt me tegen.” Ook Peter Beda (49) kijkt de kat nog even uit de boom. “Ik woon al twintig jaar in Brussel. Vandaag woon ik in Laken, maar werk in Elsene. Ik zou graag een beetje dichter bij mijn werk wonen: vandaar dat ik aan deze tour deelneem. Daarnaast wil ik ook in het groen wonen, liefst dicht bij het Zoniënwoud of het Ter Kamerenbos. Ik betaal momenteel 800 euro huur per maand voor 100 vierkante meter. In Elsene krijg je daar nog maar de helft in oppervlakte voor. Dus ik zal nog even moeten uitkijken.”

Groener dan Parijs

Aan enthousiasme geen gebrek bij de deelnemers. Wanneer we halt houden aan de Dorpelingentuin in Oudergem, een groene oase met moestuintjes en speeltuigen op het dak van een gemeentelijke sporthal, laaft iedereen zich aan de vele kruiden en pittige radijsjes die de tuintjes voortbrengen. Maar ook hier geeft een buurtbewoonster en initiatiefneemster van de tuin toe dat de prijzen niet gegeven zijn. “Onlangs werd nog 500.000 euro betaald voor een klein arbeidershuisje.”

Daar schrikken Alena Tereshchenko (33) en Wout Standaert (34) uit Sint-Niklaas toch even van. “Wij zijn een internationaal koppel, maar wonen nu op een plaats die wel erg Vlaams is,” vertelt Tereshchenko, die in Oekraïne geboren werd en acht jaar in Parijs heeft gewerkt. “Daarom zoeken we een nieuwe stek in Brussel. Bovendien heb ik onlangs werk gevonden in Ukkel.”

1761 woontour VGC 2

“De prijzen zijn echter too much. Nu hebben we een tuin, maar dat zal hier wellicht niet lukken. Als er een park in de buurt is, dan is het voor ons ook goed.” Tereshchenko vertelt dat veel Vlamingen hen afraden om naar Brussel te verhuizen. “Vooral mensen in de buurt van Gent lijken te zeggen dat we gek zijn door naar Brussel te willen. Maar in Vlaanderen is het ook erg dichtbebouwd. In Parijs zijn ze dan wel weer fan van Brussel. Ze zeggen daar dat Brussel groener is.”

Wanneer de gids tuinwijk Floréal wil tonen, barst plots een onweer los boven Watermaal-Bosvoorde. De Nederlandse Harriët Slager (40) laat er haar humeur niet door vergallen: ze vindt fietstours namelijk heel leuk. “Daarnaast participeer ik ook om deze voor mij onbekende wijken beter te leren kennen. Ik woon al tien jaar vlak bij het Kasteleinsplein. Samen met mijn partner en ons kindje woon ik in een erg ruim appartement, maar de aankoop daarvan zou ons te veel kosten. De aanwezigheid van de Europese ambtenaren drijft de prijzen enorm omhoog. Daarom zoeken we iets wat in het groen gelegen is, maar zich ook op slechts vijf tot tien minuten wandelen van een kroeg bevindt. Deze wijken zijn fantastisch, maar als we elders iets goedkopers vinden, is dat ook goed.”

Pendelen beu

“Zodra de voortuinen verdwijnen, verlaten we Watermaal-Bosvoorde en rijden we Elsene binnen,” horen we de gids vertellen als de onweersbui even gaan liggen is. “Elke gemeente heeft een eigen woon­beleid en dat van Elsene is veel stedelijker.” Volgens Annemie Pijcke (56), die de groene woontour voor Brukselbinnenstebuiten al vier jaar begeleidt en zelf in Oudergem woont, krijgt ze het vaakst vragen over het openbaar vervoer, de bereikbaarheid en de prijzen van de woningen.

“Het publiek is divers,” aldus Pijcke. “Vaak zijn het mensen die hier al werken en het pendelen beu zijn. Vandaag valt het op dat de groep hoofdzakelijk uit dertigers en veertigers bestaat. Maar regelmatig zijn het ook vijftigers van wie de kinderen net uit huis zijn en die beslist hebben terug naar Brussel te keren.” Lisa Schouppe van de VGC merkt op dat er doorgaans iets meer vrouwen dan mannen op de thematische woontours afkomen en dat deelnemers vaker alleen dan samen wonen. “Vooral de thematour rond cohousing is de laatste tijd erg populair. Net zoals de woontours waar we meer betaal­bare wijken in ontwikkeling van Brussel verkennen.”

Wanneer de woontour in de buurt van het Zuidstation tot een einde komt, laat Steven Mortelmans (38) uit Mortsel weten erg van de tour te hebben genoten. “Ik heb geen verhuisplannen. Maar men zegt vaak dat de Vlaming de hoofdstad niet goed kent en ik wil zo niet zijn. Ik kwam dus enkel uit interesse.” Ook voor Alena Tereshchenko en Wout Standaert uit Sint-Niklaas bracht de rondleiding inspiratie. “We hebben veel geleerd vandaag. Alles is erg mooi, maar zo duur. We zouden snel rijk moeten kunnen worden.”

www.woneninbrussel.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Oudergem , Sint-Gillis , Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , woontours VGC , groene gemeenten , verhuisbewegingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni