In de Noordwijk worden twee WTC-torens helemaal ontmanteld en omgebouwd tot een multifunctioneel complex, grotendeels opgetrokken met materiaal afkomstig van de huidige torens. De 70.000 vierkante meter kantoren worden verhuurd aan de Vlaamse administratie, goed voor de grootste transactie op de Brusselse kantoormarkt in ruim tien jaar. De verbouwing kost een slordige 375 miljoen euro.
WTC wordt ZIN en ontvangt 3.900 Vlaamse ambtenaren
Na het Herman Teirlinckgebouw op Thurn & Taxis wordt het grondig verbouwde WTC-complex het tweede Vlaams Administratief Centrum (VAC) in Brussel. De Vlaamse regering koos voor het ambitieus renovatieproject van Befimmo, uitgetekend door de architectenbureaus Jaspers-Eyers, 51N4E en l’AUC.
Vanaf eind 2023 zullen ongeveer 3.900 Vlaamse ambtenaren verhuizen naar de nieuwe site. Het gaat om diensten die momenteel gehuisvest zijn in het Arenberggebouw, het Ellipsgebouw en het Graaf de Ferrarisgebouw.
Op de vastgoedbeurs Mipim in Cannes werd het project dinsdag uitgebreid voorgesteld. Het zogenaamde ZIN-complex is goed voor in totaal 110.000 vierkante meter. Daarmee is het een van de grootste bouwprojecten sinds jaren in Brussel, goed voor een investering van een slordige 375 miljoen euro.
Maar ZIN wil vooral ook een vernieuwend project zijn. Van de WTC-torens uit de jaren zeventig blijven enkel de sokkelstructuur en de liftkernen overeind, maar de afgebroken materialen worden wel grotendeels hergebruikt, op de site of elders. Het nieuwe complex zal voor 68 procent bestaan uit ter plaatse hergebruikte of gerecycleerde materialen. “Dit project zet een nieuwe standaard voor het circulair bouwen”, klinkt het bij de architecten.
De hoofdmoot van het project bestaat uit kantoorruimte, 70.000 vierkante meter in totaal. Die zal helemaal worden ingenomen door de Vlaamse overheid, die de ruimtes gaat huren voor 18 jaar. Daarmee is het de grootste transactie op de Brusselse kantoormarkt in meer dan tien jaar.
Naast de kantoren komen ook coworkingruimtes (5.000 vierkante meter), 127 huurappartementen en een hotel met 240 kamers. Ook vernieuwend is dat de woon- en hotelverdiepingen zullen worden afgewisseld met kantoorverdiepen. Naast de hoofdfuncties komen er ook sportruimtes, horeca, commerciële ruimtes en binnentuinen. Een riante serre op de benedenverdieping moet een publieke ontmoetingsplek worden en zorgen voor een band met de stad. Gebruikers van het gebouw krijgen ook een dakterras.
Bouwmeester
Het project is het resultaat van een ongeziene samenwerking tussen verschillende architectenbureaus. Die kwam tot stand na tussenkomst van bouwmeester Kristiaan Borret. Die organiseerde een wedstrijd om het team uit te breiden nadat bouwheer Befimmo de opdracht eerder had toevertrouwd aan het bureau Jaspers-Eyers. “Dit is een prima project dat een doorbraak kan betekenen voor de Noordwijk omdat het kantoren combineert met andere functies”, aldus Borret.
De vergunningsaanvraag loopt nog, maar kreeg alvast een voorwaardelijk gunstig advies van de overlegcommissie. De voorzichtige ontmanteling van de oude torens zou al de komende maanden moeten beginnen. De echte metamorfose kan starten zodra alle vergunningen rond zijn, vermoedelijk midden volgend jaar. De afwerking is gepland in 2023.
Bekijk hieronder een reeks simulatiebeelden van het ZIN-project.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , ZIN , WTC , Noordwijk , architectuur , kantoren , 51N4E , Jaspers-Eyers , l'AUC
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.