In het Justitiepaleis is dinsdag een zaak van start gegaan tegen een huisbaas die in april vorig jaar een twintigtal huurders de deur wees. De eigenaar zou daarbij de kamers van veelal kwetsbare mensen in een al verkommerd gebouw volledig hebben vernield.
Zaak rond uitzetting kwetsbare huurders van start: 'Huisbaas heeft kamers laten vernielen'
Jonathan woonde negen jaar in het pand op de Wijnheuvelenstraat in Schaarbeek. “Jarenlang was er geen vuiltje aan de lucht,” vertelde hij dinsdag aan BRUZZ voorafgaand aan de start van het proces. “De eigenaar volgde de herstellingen zelf op en was goed bereikbaar.”
Toen het gebouw in handen kwam van een bedrijf begon de ellende, aldus Jonathan. “Het pand werd aan zijn lot overgelaten. Van onderhoud of herstellingen was geen sprake meer. Er werd niet meer gepoetst, de douches begonnen enorm smerig te worden. De veiligheidsvoorschriften waren verre van in orde.”
Twintig kamers vernield
Ondertussen veranderde de samenstelling van de huurders ook, zegt Jonathan. “Mensen vertrokken. In hun plaats kwamen vooral sans-papiers in de appartementen terecht. Zij betaalden hun huur cash aan een conciërge en hadden geen huurcontract. Er begonnen veel te veel mensen samen te leven in het gebouw, in totaal een veertigtal. Er was slechts een handvol toiletten en douches voor al die mensen.”
Het gebouw werd steeds onleefbaarder en bij een inspectie gingen alle alarmbellen af. “Hierop kondigde de huisbaas een grootschalige schoonmaakactie aan, maar in plaats daarvan liet hij verschillende kamers volledig vernielen. De helft van het gebouw was naar de vaantjes.” Een twintigtal huurders, onder wie mensen zonder papieren, belandde noodgedwongen op straat. Slechts twee van hen konden ondertussen herhuisvest worden.
Sociale woningen
Anderhalf jaar na het incident gaat nu volgens advocate Selma Benkhelifa een belangrijke rechtszaak van start, want “meestal krijgen dit soort huisjesmelkers niet te maken met juridische vervolgingen.”
“Net omdat de slachtoffers van malafide huisbazen vaak kwetsbare profielen zijn. Het gaat trouwens niet alleen om sans-papiers, maar ook om Belgen – iemand die aan een bipolaire stoornis lijdt, bijvoorbeeld. Wij hebben elf van de slachtoffers kunnen ondersteunen in hun proces om zowel individueel als collectief klacht neer te leggen, dankzij de hulp van organisaties zoals Front Anti-Expulsions (een actiegroep die stijdt tegen uithuiszettingen, red.),” zegt Benkhelifa.
De advocaten die de slachtoffers verdedigen, vragen niet alleen een schadevergoeding maar ook de confiscatie van het gebouw, “zodat er sociale woningen van gemaakt kunnen worden.”
De eigenaar van het gebouw kon dinsdag niet bereikt worden voor commentaar.
Lees meer over: Stedenbouw