Tips & tricks van de fashion police uit het K.A. Emanuel Hiel
Oké, vuur maar af!Als je vier weken lang in de klas met mode bezig bent geweest, dan weet je waarschijnlijk wel wat de trends zijn?
Feride (F): Ja, eerst en vooral moet je van die loshangende truien aandoen. Eentje zoals ik nu draag, eigenlijk. Daardoor ga je ook wat dunner lijken. Enfin, dat zeggen ze toch. Ook broeken die onderaan wijd uitlopen, zijn nu 'in'. Een strik dragen in je haar is nu ook helemaal in, als je een meisje bent tenminste (lacht).
Selahattin (S): Ook in de mode zijn de schoenen van het merk Vans, die vind je ongeveer in alle kleuren van de regenboog. Het is meestal voor meisjes, maar er zijn ook jongens die ze dragen.
Interessant. Kijk jij ook regelmatig in modetijdschriften, Selahattin?
S: Nee, in voetbaltijdschriften.
Heeft dat iets met mode te maken?
S: Ja, onlangs heeft de speler Zlatan Ibrahimović een 'volley' gedaan, dat is een achterwaartse voetbalpas. In het Frans heet dat des ciseaux. Daarna deden meer en meer spelers zo'n pas. We zien dat, en we proberen dat ook uit. Ik bedoel, dat wordt populair, het komt in de mode. Nadien gaan we zo'n pas ook nog pimpen.
Leg eens uit...
S: Pimpen betekent 'opleuken' of 'versieren'. Wij doen dat nu met voetbalpassen, maar je kan dat ook met kleren doen. Er dingen aan toevoegen, erop naaien of spelden en zo. Ik heb een tekening gemaakt waarbij leerlingen hun leerkracht pimpen. Door op de gewone kleren allerlei grappige papiertjes te hangen (toont de tekening en moet er nog om lachen).
Ah, nog een nieuwe trend: je leerkracht pimpen! Pimp jij af en toe je kleren, Feride?
F: Nee. Ik ben bang dat ik iets verkeerds zou doen, ik geef ze liever cadeau als ik ze beu ben.
S: Ik doe dat ook niet. Maar het kan interessant zijn als je bijvoorbeeld niet veel geld hebt. Door te pimpen kan je van een oud truitje weer iets speciaals maken. Dan is het een authentiek stuk, je gaat zo geen tweede trui vinden...
Zijn looks belangrijk voor jullie?
F: Een beetje wel, ja. Ik vind het innerlijk het belangrijkste, maar je kijkt toch altijd eerst naar het uiterlijk. Dat is gewoon zo...
S: Voor mij ook. Je kan daardoor ook al ongeveer weten wat voor iemand die persoon is. Gisteren had ik en shirt aan van Galatasaray (een Turkse voetbalploeg, PJ). Zo weten de anderen dat ik fan ben.
F: Maar ik vind niet dat je mensen kan 'sorteren' omdat ze bijvoorbeeld een bruine huid hebben, of een andere taal spreken. Dus dat mag je ook niet doen op basis van hun kleren, dat vind ik dom. Ik vind dat je vooral moet aantrekken wat bij jou past. Je moet je eigen stijl ontwikkelen. Want sommige meisjes, zoals ik, zijn misschien molliger, maar dat geeft niet. Je kan dan nog mooi gekleed gaan, je moet niet proberen om je in een maatje 36 te persen. Je hoeft de mode niet te volgen om er toch goed bij te lopen.
S: Wat ik wel niet goed begrijp, is dat modellen op modeshows in van die transparante kleren lopen, en dat mensen daar veel geld aan geven en er ook voor applaudisseren.
F: Ja, ik ook niet. Ze tonen soms gewoon te veel naakt, ik vind dat niet mooi.
S: Kleine kinderen zien dat dan soms ook, en dat mag niet. Ze zijn daar te jong voor.
Dus jullie vinden dat er grenzen zijn aan wat modeontwerpers mogen bedenken?
S: Ja, ik bedoel, ze mogen dat wel maken. Maar we hebben daar wel onze mening over...
Lees meer over: Schaarbeek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.