Ukkel in cijfers
Dat heeft veel te maken met het Zoniënwoud, dat een vijfde van het Ukkelse grondgebied beslaat. De bevolking is de afgelopen jaren maar met 3 procent gegroeid. Alleen Watermaal-Bosvoorde kende een kleinere (lees: bijna geen) groei.
Ukkel ontvangt gemiddeld 512 euro aan onroerende voorheffing per inwoner; dat is zes procent meer dan zes jaar geleden. Dat betekent niet dat de gemeente er rijker op is geworden: de stijging is een rechtstreeks gevolg van de verhoging van de aanslagvoet door de gemeente in het begin van deze legislatuur. De gemeentebelasting zelf ligt nog altijd op 6 procent, zoals bij de rijke buren Oudergem en de Woluwes. De aanslagvoet verhogen is een gevoelige maatregel voor een liberaal bestuur, maar - zo argumenteren ze hier - ook een gemeente als Ukkel heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat toont ook de schuld aan: 1.144 euro per inwoner.
Ukkelaar synoniem voor villabewoner? Een beetje wel. Je betaalt hier dit jaar gemiddeld een kleine 450.000 euro voor een huis. Daarmee is het de zesde duurste Brusselse gemeente en even duur als het villaminnende Waals-Brabantse Lasne. Maar art-nouveaugemeente Elsene (gemiddeld 511.000 euro) is toch nog een pak duurder.
Lees meer over: Ukkel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.