Door een gebrek aan logistieke steun door de plaatselijke autoriteiten hebben een tiental reddingswerkers de zoekacties naar de vermiste Natacha de Crombrugghe gestaakt. Ze vroegen onder meer om een vrachtwagen, brandstof en onderdak.
10 redders staken zoektocht naar vermiste Natacha in Peru door gebrek aan steun
Het lot van Natacha de Crombrugghe blijft een mysterie voor de Peruviaanse autoriteiten, die al meer dan vijftien dagen onophoudelijk op zoek zijn naar de toeriste uit Linkebeek. De 28-jarige is niet meer gezien sinds ze vertrok voor een trektocht in de Colca Canyon, een diepe uitgestrekte kloof in het zuiden van het land. Natacha vertrok alleen en liet een deel van haar bagage achter in het hostel, maar ze keerde nooit terug van die wandeltocht.
Volgens verschillende media van de Infobae-groep heeft een groep van tien redders intussen besloten de zoektocht te staken wegens een gebrek aan logistieke steun vanuit de plaatselijke autoriteiten. Dat zegt Joel Quicaña, een redder die sinds afgelopen zaterdag in actie is, aan Infobae.
Het lid van de brigade legde uit dat om van Cabanaconde (de dichtstbijzijnde stad, red.) naar het zoekgebied te komen, een afstand van zeven uur afgelegd moet worden. De reddingswerkers vroegen het bedrijf Autocolca om brandstof, zodat ze met de auto konden reizen, tevergeefs.
"De Autocolca-ingenieur wilde niet luisteren en weigerde alle hulp." Ook de burgemeester weigerde de reddingswerkers te steunen toen zij om onderdak vroegen, waarop de groep besloot terug te keren.
Belgische speurders
Voorlopig zijn er nog een dertigtal agenten in het gebied, verdeeld in drie brigades, die de linkeroever van de Colca-vallei bestrijken. Mogelijk reizen Belgische speurders binnenkort naar Peru. Het dossier is in ieder geval overgenomen door het federaal parket. "We denken erover na en zullen contact opnemen met Peruviaanse autoriteiten," zegt woordvoerder Eric Van der Sypt.
"Er is geen bilaterale oveereenkomst tussen Peru en België, dus het zal gebeuren op basis van diplomatieke onderhandelingen," klinkt het verder. "Het gaat er niet om om kritiek te leveren op de Peruviaanse autoriteiten, die doen wat zij kunnen en zetten alle mogelijke middelen in, maar in dit soort gevallen proberen wij altijd een rogatoire commissie ter plaatse te krijgen. Die bestaat meestal uit twee onderzoekers en een federale magistraat."
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , natacha de crombrugghe