Een man drinkt iets, hij kijkt naar buiten door een raam dat beschadigd werd bij de coronabetoging van 23 januari 2022

| Vernielingen in de Europese Wijk na de betoging van afgelopen zondag

Betogingen naar de Heizel verbannen? ‘Niet zo eenvoudig’

KH
© BRUZZ
24/01/2022

De coronabetoging van zondag was de zoveelste die op rellen en vernielingen in het centrum uitdraait. Moeten die risicomanifestaties niet naar de minder dicht bevolkte Heizel verplaatst worden? “Wat als de betogers niet willen?”

Veel Brusselaars worden er moedeloos van. De ene na de andere betoging tegen het coronabeleid wordt op het eind gekaapt door relschoppers en draait uit op geweld, met gewonden en heel wat vernielingen tot gevolg. Doordat die betogingen doorgaans richting Europese Wijk trekken zijn de verwoestingen daar dan ook meestal het grootst.

Meteen rijst de vraag of dat soort risicobetogingen niet beter naar een minder kwetsbaar stadsdeel moet verplaatst worden. “Ban betogingen naar de Heizel,” stelt een Twittergebruiker bijvoorbeeld voor. “Nergens in de Grondwet staat dat die door het centrum moeten. Brusselaars zijn vernielingen beu. Noem Parking C de ‘vlakte van de democratie’ en klaar is kees.”

"In principe lijkt het me een goed idee om minder dicht bevolkte wijken te kiezen voor dat soort manifestaties"

Vincent De Wolf, burgemeester Etterbeek

20181114 ZOOM Vincent de Wolf BRUZZ ACTUA 1638

Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR), wiens gemeente de voorbije maanden verschillende keren geraakt werd door de rellen, heeft wel oren naar het idee. “We moeten nog samenzitten met Brussel-Stad om het verloop van de betoging te bespreken, maar in theorie lijkt het het me een goed idee om een minder dichtbevolkte wijk te kiezen voor dat soort manifestaties. Ik merk in elk geval dat steeds meer agenten zeggen dat ze geen zin hebben om te werken op zondag, omdat het telkens weer uit de hand loopt.”

Brussels burgemeester Philippe Close (PS), op wiens grondgebied het grootste deel van het betogingstraject ligt, ziet alvast geen heil in een systematische verplaatsing naar de Heizel. “De manifestatie van afgelopen zondag bijvoorbeeld was een Europees evenement. Dan is het logisch dat de betogers naar de Europese Wijk willen. Als we enkel het Atomium hadden toegelaten, weet ik niet of ze zich daar wel aan zouden hebben gehouden.”

"De betoging van zondag was Europees en de deelnemers wilden naar de Europese wijk. Ik weet niet of ze het Atomium zouden aanvaarden"

Philippe Close, burgemeester Brussel

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel-Stad

Ook verbieden is geen oplossing, vindt Close. “Als burgemeester moet ik telkens – we hebben 1.000 betogingen per jaar – een afweging maken tussen het respect voor de openbare orde en de vrijheid van meningsuiting. Die laatste is ook belangrijk.”

“Als we dan als eens vinden dat een manifestatie beter niet doorgaat, blijkt dat juridisch niet altijd eenvoudig. Toen bijvoorbeeld bleek dat de betoging tegen het Marrakechpact (in 2018, red.) veel gevaarlijke extreemrechtse groepen zou mobiliseren, wilden we die verbieden, maar floot de Raad van State ons in extremis terug.”

Een verbod kan ook contraproductief zijn, vreest zijn Ettterbeekse collega Vincent De Wolf. "Als de betogers dan toch afkomen, is het verloop vaak erger dan als je een betoging zou toelaten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Etterbeek , Veiligheid , Samenleving , rellen , coronabetoging , Philippe Close , Vincent De Wolf , betoging , Parking C , Heizel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni