Stefan van de Hoeve Van Dorslaer trof gisteren een aantal pakketten cocaïne aan waar hij bananen had verwacht. De Grimbergse fruitboer haalde de dozen op bij zijn vaste handelaar op de Brusselse vroegmarkt. Het is niet voor het eerst dat de groothandel gebruikt wordt als doorvoerhaven van drugs. "Wij hebben niet de bevoegdheid om bezoekers of ladingen te controleren."
Boer vindt cocaïne in bananenbestelling van Brusselse vroegmarkt
Drie dozen met bananen mochten ze bij Hoeve Van Dorslaer houden, maar de overige zeven gingen mee met de politie voor onderzoek omdat ze allemaal cocaïne bevatten. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. Van Dorslaer was dan ook duidelijk niet de beoogde ontvanger van de pakketten met drugs. “Ik heb onmiddellijk de politie verwittigd", zegt Stefan aan Het Laatste Nieuws. "In de andere bananendozen vonden ze nog meer cocaïneverpakkingen. De politie heeft alles netjes gewogen en gezocht naar sporen.”
Het parket van Brussel bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de opmerkelijke drugsvangst, maar kan niet meer informatie geven. De tien dozen haalde Van Dorslaer dinsdagochtend bij zijn gebruikelijke handelaar op de Brusselse vroegmarkt Mabru op. Daar zeggen ze dat het onmogelijk is om dit soort ladingen volledig te weren. "Wij hebben niet de bevoegdheid om bezoekers of ladingen te controleren", zegt Laurent Nys, directeur van de vroegmarkt aan BRUZZ. "Wij zijn zoals een shoppingcenter of een parking: daar mag de eigenaar toch niet zomaar om identiteitskaarten van bezoekers vragen of ladingen inspecteren?"
'Smokkelaars hebben last van coronacrisis'
Nys verwijst naar de Haven van Antwerpen, waarlangs de bananen het land binnenkomen. "Daar hebben ze die bevoegdheid wel, is er veel politie en hebben ze scanwagens." Volgens de directeur is het een probleem waar alle groothandels in Europa mee kampen. "Enerzijds is er een enorme kwantiteit aan goederen. Zelfs als we zouden mogen, dan zouden we zoveel ladingen niet eens kunnen controleren. Daarnaast zoeken veel smokkelaars door de coronacrisis en de reisbeperkingen nieuwe mogelijkheden. Goederen die ze anders zouden meegeven aan reizigers, moeten nu via groothandels verplaatst worden."
Ondanks de beperkte bevoegdheid, werkt de vroegmarkt wel nauw samen met de politiediensten. Er hangen 160 camera's in de gebouwen en wekelijks is er overleg tussen politie en Mabru. Naar aanleiding van de drugsvangst van dinsdag heeft de politie al de nodige informatie opgevraagd, bevestigt Nys.
Lees meer over: Brussel , Laken , Veiligheid , Justitie , mabru , vroegmarkt