De Brusselse brandweer hekelt de moeilijkheden die het ondervindt bij interventies in de voetgangerszone. De smalle steegjes zorgen niet zelden voor een moeilijke doorgang, zeker op drukke dagen. "We moeten een specifiek interventieplan ontwikkelen voor dit soort situaties."
Brandweer wil maatregelen om interventies in voetgangerszone te vergemakkelijken
Afgelopen zaterdag, aan het begin van de avond, moest de brandweer in de Gretrystraat, op een boogscheut van de Grote Markt, optreden voor een keukenbrand op de derde verdieping van een flatgebouw. "Als onze mannen op interventie uitgaan, weten ze over het algemeen niet wat ze gaan tegenkomen," zei Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer aan de RTBF.
"Maar hier moesten we veel heen en weer om in de straten te kunnen draaien. Bovendien liepen er veel mensen rond. Er waren ook terrassen in Gretrystraat. Om onze ladder uit te zetten, hebben we een breedte van vijf meter nodig om de steunpalen en stabilisatoren op hun plaats te zetten. Het was heel krap."
Specifiek interventieplan
De stad Brussel neemt het probleem ernstig. "We gaan bepaalde terrassen die de regels niet respecteren opnieuw controleren," verklaarde burgemeester Philippe Close. "Er zijn sancties die ver kunnen gaan, tot een sluiting van het terras in kwestie bijvoorbeeld."
"Maar we moeten ook de interventieprotocollen met de brandweer herzien. Afgelopen weekend, met het mooie weer, waren er veel mensen in het stadscentrum. Misschien moeten wij een specifiek interventieplan ontwikkelen voor dit soort situaties, die totaal verschillend zijn van bijvoorbeeld een winteravond, wanneer er niemand op straat is."
"Wij werken ook aan een systeem dat het mogelijk maakt de zonneschermen van de terrassen automatisch in één keer te sluiten, wanneer voertuigen van hulpdiensten moeten kunnen passeren."
Ook uitbaters willen duidelijkheid
De restauranthouders vragen ook om een duidelijker protocol. Afgelopen zaterdag is de noodevacuatie van de terrassen een aantal van hen natuurlijk duur komen te staan. "Toen de terrassen met spoed moesten worden opgeklapt in afwachting van de tussenkomst van de brandweer, moesten de klanten vertrekken. Ze moesten snel vertrekken, zelfs degenen die in ons restaurant waren," zei een restauranthouder ter plaatse aan de RTBF.
"In zulke gevallen moeten we ze zo snel mogelijk laten gaan. Maar toen vertrokken ze ook zonder te betalen, hoewel velen van hen al gegeten en gedronken hadden. Sommige klanten waren zo vriendelijk om ons te helpen tafels en stoelen te verwijderen om plaats te maken voor de brandweer, maar dat was niet bij iedereen het geval."
Lees meer over: Brussel-Stad , Veiligheid , brandweer Brussel , voetgangerszone